Имаше колебания поначало, обсъждахме го през деня, консултирахме и с външни лица и преценихме, че е по-добре да бъде от 23 часа . Не е имало никакъв натиск, това не е съществено важно. Няма никакво значение дали заведенията ще работят до 22 или 23 часа“, заяви днес министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред БТВ.

Подобно изказване, и то от устата на министъра на здравеопазването е меко казано несериозно. А за хората, които работят в този бранш е обидно. Ако за чиновниците от администрацията работното време е от 8 до 17ч. със всичките му обедни и следобедни почивки, с уикендите колкото половин отпуска по време на празници, с дългият платен отпуск, то в частния сектор нещата не стоят така. Особено в ресторантьорския бранш. Там се работи без почивен ден, отпуските са символични, а активните часове са между 18 и 23 часа. 

Така че, ако някой смята, че няма значение дали ресторантът работи до 22 или 23 ч., значи спокойно може да остави заведенията да работят до 24 часа, колкото всъщност е и стандартното работно време на повечето хора. Но може би в министерствата си тръгват по-рано от работа и за тях не е от жизнено значение какво е работното време на ресторантите. Очевидно имат нереална представа за живота навън и губят представа за детайлите.

Да не говорим, че затварянето на заведенията и при трите вълни на пандемията не е било аргументирано по никакъв начин. Никой не е забравил стълпотворенията в Джъмбо и големите вериги по Коледа, нито пуническите войни за салам на паркинга на Кауфланд в Перник. Въпреки това обаче рестрикциите по никакъв начин не засягат тези места. Ограничителните мерки бяха обявени и без съпътстващи икономически компенсации. Но ако следваме логиката на министъра, това "няма никакво значение". Интересно какво би станало ако хората, които плащат данъци също решат, че това няма значение.