„Европа днес се сблъсква с повече проблеми откогато и да било в годините след края на Втората световна война. За съжаление, в този решителен момент Европейският съюз изглежда слаб и разделен. В ЕС днес протичат паралелно не една, а единадесет кризи – миграция, тероризъм, Grexit и криза в Еврозоната, Brexit, украинска криза, криза в отношенията ЕС-Русия, икономическа и дългова криза, криза на безработица, и по-специално младежка безработица, криза на шестващ национализъм и популизъм, криза в Шенгенското пространство и най-лошата от всички – моралната криза, която се изразява в оспорване на европейските ценности и липса на солидарност и единство за намиране на устойчиви решения”, каза президентът Росен Плевнелиев на срещата на държавните глави от групата на „Арайолуш” в Етнографския музей под тепетата.  

По думите му всички тези събития подклаждат популизма и крайния национализъм. Тези политици използват за храна страха на хората като по този начин ударът е единството  върху Европа.  Тя не може да бъде остров на стабилност в глобалния океан на нестабилност днес, продължи президентът.

Плевнелиев обаче отчете, че България е  държава, която е фактор за стабилност, както на Балканите, които доскоро са били наричани „барутния погреб" на Европа,  така и в ЕС.

Българският държавен глава призова за евроинтеграция, възвръщането на европейските ценности и доверието в институциите. Само тогава Европа може да излезе от кризата, в която се намира днес. Той се застъпи за общоевропейска отбранителна система,  независим енергиен пазар, а също така и за разширяване на ЕС към Западните Балкани.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg