„Особено удоволствие е да ви приема днес тук, в Пловдив, Града на тепетата, разположен на седем хълма, подобно на Рим. Пловдив е най-старият жив град в Европа, свидетел на разцвета на осем цивилизации и култури. Със своите отлично запазени антични паметници, с пищно украсените възрожденски къщи, с музеите и галериите, Пловдив е съкровище под открито небе и неслучайно бе избран за Европейска столица на културата за 2019 година”, с тези думи президентът Росен Плевнелиев прие държавните глави от групата на „Арайолуш” в Етнографския музей под тепетата.  

Той посрещна лично всички свои колеги, като първи прага прекрачи италианският президент Серджо Матарела. Последен в пловдивския музей влезе немския държавен глава Йоахим Гаук, който седна на президиума до Росен Плевнелиев.

„Сградата на Етнографския музей, в която се намираме, е ярък и красив пример за културните корени на модерната българска държава”, заяви президентът. Зад гостите бе и картината на  чешкия художник и първи ректор на Националната художествена академия Иван Мърквичка, която показва пъстротата и етническото многообразие на пловдивското население в края на 19-и век.

„Картината на Мърквичка е една от най-ценните в българското изобразително изкуство, като автентично свидетелство за мирното съжителство на различните етноси и религии в Пловдив и в България, с което толкова много се гордеем”.

Първи думата след българския президент взе политолога Иван Кръстев. Срещата ще продължи през целия ден, както и утре в столицата. Форумът  „Арайолуш” събира президентите на страни от ЕС, които не представляват страните си в Европейския съвет. По правило това са държави, които са парламентарни републики, където държавните глави не упражняват изпълнителната власт.

Ето и ВИДЕО от самата среща на президентите:


Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg