Искам в началото да направя някои уточнения. Какво не са тези консултации. Консултациите не обслужват политически партии, избори, не са новото предизвикателство на главния прокурор. Ако неговата кауза е обективна и независима прокуратурата може да се възползва от тях. Те целят това. Това каза президентът Румен Радев, по време на срещата с неправителствените организации, цитиран от "Фокус".

"Една прокуратура може да се самоунищожи, ако не води ефективна борба с корупцията и не преследва с еднакво всички олигарси. Консултацията не са безполезно упражнение без тема. Тя е много добре поставена от мен. Дадох рационални предложения. На новия главния прокурор и председателя на КПКОНПИ трябва да се даде възможност да работят спокойно. Задачата на Иван Гешев е да убеди че ще брани закона, не управляващите. Пред председателя на КПКОНПИ стои предизвикателството да превърне този орган от пасивен в истински ефективен орган за борба с корупцията по високите етажи. Такава е неговата амбиция и тя трябва да бъде подкрепена", каза още Радев. "Това са изключително трудни задачи, усилията и тежката задача на тези двама човека трябва да бъде подкрепа от обществеността. Ако те не навлязат в епицентър на корупцията общественият натиск ще нарастне. Обществеността става все по-чувствителна на тема корупция и скандали, които бързо затихват", добави президентът.

"Има ли място и нужда от промени на Конституцията, за да гарантира силни, ефективни и независима прокуратура. Има ли място за промени, които да гарантират реално разделение на властите. Промяната е належаща", обясни още той. По думите му промените може да се случи по два начина. "Първият е чрез диалог и чуваемост му институции и граждани. Вторият начин под натиск на улицата извън рамките на закона. Най-важният дебат е в българският парламент. Там е мястото, където се коментират промените и как да станат. По силата на тази Конституция, аз ще предложа промяна за мен е важно това пред да има широка обществена основа", допълни Румен Радев.

Иван Гешев коментира искането за промени в КонституциятаТой разкри и какво си е говорил с европейския прокурор Лаура Кьовеши