Тази тема се повдига от години. Аз не съм наясно какъв е предметът на този дебат в момента. Това заяви пред БНТ новият главен прокурор Иван Гешев по повод обсъждането на промени в Конституцията. „Този проблем може да бъде решен само с Велико Народно събрание. Моето лично мнение, а съм сигурен и за цялата прокуратура, че ще бъде против това прокуратурата да бъде извън съдебната власт. И ще обясня защо. Защото тогава ще отиде към изпълнителната власт и приключваме с въпроса за независимостта на всеки един прокурор. И няма да ме питате - как ще устоите на политически натиск. Този политически натиск ще бъде ежедневие“, каза Гешев.

„Този път няма да кажа "десни екстремисти", а определен политически сегмент. Пътят към ада е постлан с добри намерения. Този кръг цели механизъм за отстраняване на конкретен главен прокурор, който не харесваш, както и унищожаване на прокуратурата“, посочи Иван Гешев. „Никой не може да управлява еднолично, дори и главният прокурор. Най-трудната и най-важната задача, която е пред мен сега е да сглобя екип, с който да работя“, заяви още той. „Най-много ми се иска ситуацията с битовата престъпност да изглежда по друг начин след тези 7 години. Не ми се иска да гледаме по телевизията как се убиват възрастни хора. Да спре да се говори за корупция. Работодател на всеки държавен чиновник, в това число и главния прокурор, са всички българи“, изтъкна главният прокурор.

Той разкри и какво си е говорил с европейския прокурор Лаура Кьовеши. „Тя каза, че не може с въдица да се лови слон, но аз й обясних, че колкото и да е странно, в България правим точно това“, каза той. Относно създаването на поста независим прокурор, който трябва да контролира главния прокурор, Гешев коментира, че го счита за потенциално неработещ, защото не смята да извършва престъпление. Той заяви, че хората, които се хранят от грантове, никога няма да са доволни, освен ако не могат да махнат този, когото не харесват или чрез възможност за унищожаване на прокуратурата чрез изваждането ѝ от съдебната власт или децентрализиране на държавното обвинение.

На въпрос как ще работи с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, Гешев отговори: "Сигурен съм, че съм различен типаж. Не ме интересува дали съм харесван или не. Не се влияя от емоции и предубеждения. Мога да работя с всеки. Аз съм избран на този пост да работя". "Не съм пощенска кутия", каза още главният прокурор.