Издаването на ежемесечник се превърна в мисия на няколко ученици и една учителка в Пловдив. Малчуганите от СУ „Димитър Матевски“ влагат душа и усилия за сътворяването на училищния им вестник, който набира все по-голяма популярност.

Историята на групата ентусиасти от четвърти „а“ и „д“ клас на училището и техният класен ръководител г-жа Таня Каракашева започнала с изработването на книжки от типа дневник. В един момент обаче госпожата забелязала, че в тях са поместени много креативни и разнообразни по вид творения, а всеки от учениците блеснал със своя собствена дарба. Хрумнало ѝ създаването на по-различен формат издание, чрез което повече хора да имат възможност да се насладят на техния изявен талант.

Така преди четири месеца се ражда първият брой на вестник „Любознайко“. Неговото име съвсем не е случайно, защото то олицетворява желанието на малките журналисти да търся, творят и предават на света нови знания.

Ежемесечното издание на вестника помества различни рубрики с изцяло авторски текстове, рисунки, интервюта, стихотворения, кръстословици, кулинарни идеи, игри и новини от училищната реалност.

Основната идея е децата да се развиват. Не знам дали те самите забелязват промяната, но тя е видима. Част от родителите също го осъзнават и съм благодарна, че имам и тяхната подкрепа, това е много важно. За мен това е една огромна радост и забавление“, пояснява г-жа Каракашева.

Съвсем скоро на децата им предстои да завършат началното си образование и да се разделят с учителката, която им помага с организация, графично оформление и редакция. Това обаче не притеснява нито нея, нито малките издатели – тъй като те вече имат стегнат модел на работа и опит. Четвъртокласниците сами са измислили метод за разпределяне на общите отговорности, като са обособили групи за работа, начело на тъй наречените „капитани“.

Вторият брой е правен изцяло в условията на онлайн обучение, независимо оттова – той излезе успешно. С времето разширихме и рубриките, а в последното издание дори има новина – три наши госпожици кандидатстваха в конкурс за авторски творби и, като на шега, взеха, че го спечелиха. Трябва да се радваме на чуждите успехи, на това искам да ги науча“, допълва класният им ръководител.

Малките автори на вестника обединяват броевете под обща тема, актуална за периода на издаване. Така например вече имат един, посветен на 8-ми март, на Деня на книгата, на Великден, а на 24-ти май предстои да излезе следващ, чийто лайтмотив са словото и буквите.

Към този момент месечникът им се качва в онлайн платформа, за което помага и г-жа Таня Каракашева. Но голямата мечта на малчуганите е да успеят да видят вестника си в автентичен вариант, така както би изглеждал, ако е издаден в печатница – споделят самите те.

Наши съученици и госпожа директорката много го харесаха. Доколкото знаем, вече и хора извън училището го четат. Искаме все повече хора да виждат това, което правим. Не знаем за другите, но за повече от нас е голяма радост. Когато чакаме да излезе брой, не можем да издържаме от нетърпение. Като награда е за целия този труд. Ще продължаваме да работим по вестника, дори след като завършим“, споделят дружно децата.

Работата им по този проект ги прави толкова щастливи, че някои от тях вече горят от желание да изградят журналистическа кариера след време. Самите те бяха подготвили серия от въпроси за репортерите и редакцията на TrafficNews.

Не искаме слава, искаме повече хора да могат да прочетат това, което правим, и то да им хареса, да ги зарадва. Да научат нещо ново от нас“, разказват още малките издатели.

Можете да разгледате месечния вестник на учениците от четвърти „а“ и „д“ клас на СУ „Димитър Матевски“ по броеве тук :

Първи брой на „Любознайко“

Втори брой на „Любознайко“

Трети брой на „Любознайко“

Четвърти брой на „Любознайко“