Първи в Европа и втори в света по владеене на китайски станаха абитуриентката от френската гимназия в Пловдив Лора Тоскова и единадесетокласникът Станислав Макреев от столичното 18-о училище "Уилям Гладстон". Двамата са представили страната ни на състезанието "Китайски езиков мост" в град Кунмин.

Те са извоювали победата си в оспорвана конкуренция със 114 отбора от 99 държави. Всеки от нашите ученици получава едногодишна стипендия за обучение в Китай.

"Надпреварата бе в три кръга. В първия отговаряхме на въпроси, свързани с китайския език и култура, произнасяхме реч и трябваше да покажем някакъв талант", разказа Лора, цитирана от 24 часа. Тя изпълнила танц на божура, който пожънал бурни аплодисменти. Двамата българи се представили отлично и на втория кръг и стигнали до финала. Състезанието е било излъчвано онлайн по местен тв канал.

"Уча китайски от 5 г. Пожелах да се занимавам с него, защото исках да съм различна. Мечтата ми е да стана посланик на България в Китай", каза Лора. Съучениците й и преподаватели от френската гимназия я посрещнаха с червен килим, цветя и скандирания. Децата поздравиха победителката с китайска песен.

"Много сме горди от успеха на абитуриентката ни. Ще се борим да възстановим паралелката по китайски, която бе закрита от инспектората по образование. Лора е от последния випуск", заяви директорът Мариела Николова.