Пловдивчанинът Димитър Войчев е избрал доста евтин начин да припечели някой лев на гърба на дете, болно от муковисцидоза.  Той изпрати до редакцията на TrafficNews Покана за доброволно изпълнение, в която настоява да му бъде изплатена "скромната" сума от 1000 лева, тъй като медията била използвала негови снимки. 

Войчев е оценил страданието си на 1000 лева, две години след въпросната публикация. Текстът е посветен на благотворителна кауза, организирана от родители и ученици на СУ "Димитър Матевски" в полза на техния съученик Димитър Сиваков. Кампанията им бе под мото „Доброто е магия, която кара някого да се усмихне” и  представлява отказ от закупуване на букети за първия учебен ден и вместо това даряване на средствата за техния съученик Тодор. 

За прекрасната си инициатива организаторите съобщават с прессъобщение до медиите, придружено от две снимки на детето по време на тържество в училището, които предоставят за ползване. 

Две години по-късно, през август 2019 Войчев решава да направи пари от благотворителната кампания. В писмото си той твърди, че снимките към статията, публикувани в TrafficNews, както и в още над 5 пловдивски медии, са правени от него и съответно притежава авторски права върху тях. Версията му гласи, че те са от завършването на дъщеря му, която през 2017 е била втори клас. Бил публикувал целия албум, от който въпросните фотографии били част, в цитираме - "тайна група" във Facebook.

Войчев се занимавал с фотография от далечната 1979 г, пише самият той. Тогава мъжът е едва на 13, ала това очевидно не е проблем за таланта му. Трагедията за същия този талант обаче според драматичното му писмо-покана се оказва фактът, че с използването на снимките, заснети от него, той е претърпял огромни вреди - имуществени и неимуществени по 500 лева. 

Имуществени вреди той претендира за използване на снимките без разрешение и без да е посочен като автор. Далеч по-интересни са обаче т.н. "неимуществени вреди", които са описани като разстройване и мъчение, граничещо с линч за таланта на твореца. 

"Претендирам 500 лв., неимуществени вреди, защото: Трудът ми остава неоценен и анонимен. Това поражда у мен разочарование и несигурност. За да създам всяка една своя снимка, подхождам по индивидуален начин, тя е творчески порив. В такива моменти съм пределно мобилизиран, заставам и търся най – добрия ъгъл, за да уловя определен кадър, за да придам на запечатаното смисъл. Аз творя. След като творя, очаквам че произведението ми ще намери отзвук, най-малко заради хвалебствени послания. Трудът ми остава скрит за света, защото Вие използвате снимката ми и се „кичите с лаврите й“, пише в писмото си към медията ни Войчев. 

Със сигурност много драматично звучи неговото словоизлияние и вероятно можехме да усетим болката, ако самият Войчев не бе публикувал още през 2018 година скрийншот от статията на TrafficNews със същата тази снимка в група на учениците от СУ "Димитър Матевски". Там по нищо не личи Войчев да страда или да се оплаква, че някой е ползвал негова снимка - напротив. 

За художествена стойност на въпросните фотографии дори няма да отваряме дума, а по отношение на "бързата" реакция по страдание на въпросното лице, което страдание разбира се може да бъде заличено с едни 1000 лева, ще замълчим.

"Смятам, че имам право на обезщетение за претърпените вреди (...) в общ размер на 1000 лв. В противен случай ще бъда принуден да се обърна към българския съд за разрешаване на спора, което сериозно ще Ви утежни финансово с допълнителни разходи – съдебни, адвокатски и други", пише почти загрижен във финален апел към TrafficNews Войчев. 

Така снимки, разпространени от организатори на една благородна инциатива за малкия Тошко, разпратени и използвани от мнозинството пловдивски медии, се оказват предпочетен начин за опит за изнудване. Е, едно не можем да не признаем - г-н Войчев наистина има талант - да се опитваш да правиш бързи пари на гърба на едно болно дете не е качество, което всеки притежава.