Каква беше тази стихия с мирис на пепел, оставила стотици хора без работа, бизнесмени без бизнеса им, изкарала десетки от домовете им и работните им места, унищожила стоки  и вдигаща накрак огнеборците на Пловдив през през ден? По-огнена седмица градът под тепетата и околностите му скоро не са преживявали.

Тъкмо пожарникарите прибраха маркучите от месарския завод във Войводиново, и трябваше да ги вадят, за да обливат с вода бутилки с хелий и газ от магазин за фойерверки. Тъкмо евакуираните хора от жилищната кооперация на Пещерско шосе се прибраха по домовете си, огнеборците трябваше да евакуират 8 етажа от завод „Чайка“.

10 февруари, 18,30 ч. Пламна завод за месо край Войводиново. Огромни пламъци, осветяващи нивите наоколо като ден, 14 пожарни коли, линейки, задушлив дим, стелещ се към Пловдив… Слава богу, линейките бяха излишни. На фона на целия огнен ужас, пострадали хора и животни няма.

Голям пожар във Войводиново, облакът от дим е огромен! ВИДЕО6 пожарни коли се отправиха към мястото

Пожарът в месокомбината обаче нанесе щети за милиони левове. Най-тежко инцидентът ще се отрази на 300 души, които са разчитали на работата и редовното заплащане там. Сега Агенцията по заетостта им търси работа. Собственикът на унищожения завод Петко Петков, за когото денят и нощта се сливат вече денонощия наред, твърди, че ще задейства „екшън“ план. Какъв ще бъде той и кога ще стартира, зависи от работата на застрахователя. Ще видим…

Агенцията по заетостта търси работа на хората от унищожения завод във ВойводиновоНа всеки, проявил интерес, ще бъде предоставена информация за свободните работни места в района по местоживеене

От пожарната служба до този момент не са посочили категорично причината за възникването на огъня. Което, естествено, провокира безброй и всякакви коментари в социалните мрежи. Много от хората „видяха” ромска „следа” в издигналите се в небето пламъци. Причината за това е ясна – изпепеленият завод е до размирното Войводиново, което ясно даде да се разбере, че няма да търпи повече ромските своеволия в селото.

Кметът на Войводиново: Не свързвам пожара с проблемите в ромската махала!По думите му, собственикът на Унитемп е помагал през годините на селото, включително и финансово

 „Не бих казал, че има умисъл, но не изключвам никаква версия, защото не можем да бъде сигурни за нищо”, каза шефът на пожарникарите комисар Мангараков.

Така че… ще поживеем, ще видим.

12 февруари, 18,45 ч. Зрелище, което обикновено виждаме единствено на Нова година. Сега обаче - без никакъв празничен нюанс. Нито гърмящите пиратки, разноцветните фойерверки, достигащи до 4-ия етаж на сградите, още по-малко взривовете предизвикаха празнична еуфория у живеещите и случайно минаващите по Пещерско шосе в Пловдив. Горя магазин за пиротехнически изделия!

 „Зарята” е толкова зрелищна, че зяпачите наоколо дори и не забелязват, че 9-те пожарникари, отзовали се на сигнала за пожар, изкарват от магазина бутилки с хелий и газ, които бързо обливат с вода. А в съседство на „илюминациите” има и магазин за акумулатори и масла… Както се казва, малкия дявол…

Разбира се, хората от пламналата сграда, както и от съседните на нея, са евакуирани. Доста часове постояха на студено, докато се приберат по домовете си. Стока за стотици левове се възпламени и взриви. От магазина за пиротехника не остана нищо. Останаха обаче въпроси, на които ще търсим отговори.

И пак се прекръстихме, че и този път няма пострадали.

14 февруари, 11,45 ч. В Деня на влюбените работещите в едно от най-големите предприятия за текстил в Пловдив вместо валентинки получиха пламъци, дим и задушлива миризма на пластмаса. Пожар избухна в завод „Чайка“ на бул. „6 септември“. Огънят обхвана втория и последния етаж на сградата, а огнеборците разбиваха прозорците, за да излиза димът. На мястото бяха пет пожарни екипа и линейка. Хората са евакуирани веднага.

Този път причината за избухване на огнената стихия е ясна. Ъглошлайф! Ремонтни дейности, извършвани на осмия етаж на производствената сграда, са „изпратили” искри и шлака през въздуховод чак на втория етаж. Това довежда до пламъците, засегнали осмия и втория етаж.

Огромни количества черен дим, изпепелени помещения с  платове, опасност от задушаване за огнеборците, поради което и ги подменят… избиване на стъклата на помещенията. Размерът на нанесените щети тепърва ще се изяснява. 

16 февруари, около 4 часа сутринта. Пловдив е на косъм от Хитрино №2! На Централна гара дерайлира товарна композиция на "Булмаркет" - печално известната с взрива в Хитрино фирма. Цистерните, пълни с 1900 тона пропан-бутан, се катурнаха и... НЕ се взривиха. Градът под тепетата се размина с голяма трагедия, дори и не ни се мисли какво щеше да се случи, ако цистерните се бяха взривили. 

На косъм от Хитрино №2! Отцепиха Централна гара в Пловдив заради пълни цистерни СНИМКИ и ВИДЕОДерайлиралата товарна композиция е на фирма

"Най-вероятно ще сменим номера на локомотива, защото той не ни носи късмет”, заяви управителят на „Булмаркет” Петър Ганев, визирайки същия този локомотив, който преди 3 години теглеше взривените цистерни в Хитрино. По-рано той съобщи, че причината за дерайлирането на влака в Пловдив е лошото състояние на железния път. От Национална компания „Железопътна инфраструктура” обаче отричат да носят вина за случилото се. Предстои изземане на черните кутии на локомотивите, за да се провери точната скорост, с която се е движила композицията при навлизане в гара Пловдив.

Прокуратурата: Локомотивът от взривения влак в Хитрино е дерайлиралият в Пловдив ВИДЕОНяма изтичане на газ, нито опасност за хората в района

Междувременно изключително рисковата ситуация за града и жителите му накара премиера Борисов да кацне директно в Пловдив на връщане от участието си в Мюнхенската конференция по сигурността. Премиерът Борисов беше информиран още, че разследването на случая е поето от следователите от Националната следствена служба и се извършват всички необходими процесуално-следствени действия.

Рано тази сутрин специален екип от Националната следствена служба започна разследването на причините за дерайлирането на влаковата композиция. Докато НКЖИ и Булмаркет си прехвърлят вината за инцидента... Чакаме резултатите!

Как Пловдив се размина от Хитрино 2 и кой е виновен за дерайлиралия влак?НКЖИ и Булмаркет си прехвърлят вината за инцидента

Огнена и взривоопасна беше изминаващата седмица. Тя постави на изпитание и пловдивските пожарникари, и много хора, чийто живот е преобърнат за минути. Да си пожелаем една по-спокойна седмица, в която пламъците да са само в очите ни.