"Няма изтичане на глас, има образувано досъдебно производство, провеждат се разпити на свидетели", това посочи преди минути оркъжният прокурор на Пловдив Румен Попов по повод инцидента с дерайлиралия влак на Централна гара. Той потвърди, че фирмата "Булмаркет" е собственикът на трена, като издаде, че локомотивът, който тази сутрин дерайлира в Пловдив, е същият теглил взривените цистерни в Хитрино през 2016 година. 

На мястото на инцидента днес дойдоха директорът на ГД ПБЗН към МВР гл. ком. Николай Николов, шефът на МВР - Пловдив ст. ком. Атанас Илков, окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, директорът на пловдивската пожарна комисар Георги Мангараков. 

Всички представители на органи на МВР и Прокуратурата поясниха, че тепърва ще се изясняват причините за жп катастрофата. Специализирани разследващи екипи от София ще извършат пълен оглед на произшествието. 

Според управителя на фирма "Булмаркет рейл карго" Петър Ганев става дума за счупване на езика на входна стрелка при навлизане на композицията в гара Пловдив. Предстои обаче подробно разследване, което ще докаже имало ли е проблем с локомотива или инцидентът е вследствие на счупването на част от релса и стрелка. 

Към момента известно е, че влакът, който е превозвал 25 цистерни с 2100 тона пропан бутан, е дерайлирал рано тази сутрин на Централна гара в Пловдив. Той е пътувал от Сърбия за Пловдив и при навлизане на гарата се е движил с 35 км/ч при ограничение 40 км/ч. 

Тогава се е чуло изпукване и тримата машинисти са разбрали, че влакът излиза извън релси. Успели са да овладеят машината на около 40 метра спирачен път. Три вагона, от които една цистерна, са напуснали очертанията на релсите, ала не са се преобърнали. 

"Няма опасност за служителите тук, нито за населението на Пловдив. Предстои да изтеглим цистерните, за да позволим пускането на движението", поясни директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. 

Вижте още във видеото:

Вижте повече подробности за инцидента тук:

На косъм от Хитрино №2! Отцепиха Централна гара в Пловдив заради пълни цистерни СНИМКИДерайлиралата товарната композиция е на фирма

Товарен влак дерайлира в Пловдив, блокира линията за Карлово СНИМКИНяма пострадали при инцидента, съобщават от БДЖ