Нова политика за осведомяване на обществеността или информационно затъмнение властва в Регионално управление на образованието в Пловдив? В дните, в които тече конкурсa за избор на нови директори на 18 образователни институции в града и областта, институцията отказва да отговаря пряко на медийни въпроси. Вместо това оттам препращат всички опити да се достигне до информация към официалния пресцентър на Министерство на образованието и науката.

Нова година - нов късмет: Сменят с конкурс директорите на десетки училища в Пловдив и областта през януариСлед поправката в Наредба 16, организацията по избор ще бъде съвсем различна - ще се заснема и на камери

Тази практика е наложена съвсем наскоро, след като на поста началник на РУО-Пловдив застана Рангел Райчев. Той е дългогодишен служител, който досега работеше като старши експерт по организация на средното образование. Рокадата, която стана в първите дни на февруари, се наложи, тъй като директорът Иванка Киркова прие ръководна позиция в отдел „Организационна дейност“ към Дирекция „Организация и контрол“ в МОН.

Оттогава осведомяването се случва по начин, който до момента не е бил част от практиката на РУО-Пловдив. Дори за второстепенни въпроси, засягащи конкурса за директори, репортери вече трябва да се обръщат към пресцентъра на министерството.

Това, оказва се, отново не е ефективно, тъй като оттам не винаги връщат навременни отговори. Или въобще не отговарят на запитванията.

Медията ни е поставила до МОН два въпроса относно първия етап на конкурса за директори в Пловдив и областта. Редно е да отбележим, че техният отговор не изисква задълбочено проучване или подготовка. Отправени са на 16 февруари, но до днес към редакционната ни поща не е постъпвал имейл от ведомството. По неписано превило срокът за отговор е 14 дни и той отдавна изтече. Каква е причината за забавянето или пък игнориране на въпросите – не е ясно, но предвид, че не става дума за прецедент, може би е без значение.

Прозрачността относно протичането на състезанието е от съществено значение сега, тъй като то се провежда при изменени изисквания. По повода имаше и оплакване от редица кандидати, които изразиха критика към нововъведените от МОН правила.

Обявиха промените за избор на директори, които прекратиха конкурса в над 30 училища в ПловдивскоТе са публикувани от МОН за обществено обсъждане

Понастоящем конкурса за директори в Пловдив и областта все още не е приключил. Обявено бе единствено прекратяването му в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Стрелци.

По неофициална информация за част от училищата вече има избрани директори и временно изпълняващите длъжността вече уведомяват персонал, родители и ученици, че напускат позициите си. Отново по неофициална информация, в някои от малките училища в областта ще останат настоящите директори поради липса на претенденти. Тези данни не са били обявени от името на институцията и за тяхната достоверност не можем да отсъдим със сигурност. 

Официално е ясно, че комисията за селекция на кадри все още продължава беседите си, тъй като за определени школа досега нямаше избрани кандидати. Днес е последният ден, в който комисията заседава въпроса.

Би следвало съвсем скоро от РУО-Пловдив да оповестят резултатите в сайта си и да информират обществеността кои са кадрите, които ще управляват 18-те училища, чийто шефски кресла повече от година са заети от заместници.