Спомняте ли си тази зима как изгладнели лисици нахлуха под тепетата и доста стреснаха пловдивчани? Тогава специалистите припомниха, че лисиците са приносители на болести, сред които и бясът, но не им е присъщо на природата да нападат хора. Задоволяват се с кокошки и... котки. Същите специалисти ни увериха, че като се затопли, дивите животни ще напуснат територията на града и ще отидат по-далече.

Е, зимата мина, жегата в Пловдив е кошмарна, но На Гребната се появи лисица! Точно от северната страна след моста над канала Стефан Танев успя да я щракне. Блажено опънала се в тревата, със святкащи очи, Кума Лиса доста достойно е позирала пред фотообектива. Това, разбира се, не е случайно - лисиците са с продълговати зеници, които им позволяват да виждат в тъмното и очевидно нашата героиня е разбрала, че е обект на фотосесия.

И веднага ни стана симпатична. Не само защото по принцип лисиците имат много общо с котките. Или защото са самотници. Или пък защото е всеизвестно, че лисиците са добри родители. А защото ни се стори, че нашата Кума Лиса е приятелски настроена към човека. Колкото и странно да звучи, още от древни времена е имало силна връзка между човека и лисицата. Смята се, че не кучето, а точно лисицата е първият най-добър приятел на човека. 

Но... за това да спорят учените, а ние да се радваме на гостенката ни...