В първите минути на двубоя Чехия – България сигурно мнозина са се зарадвали на поредния свеж полъх с идването на новия селекционер Красимир Балъков. Героят от САЩ 94 се хвърли смело в огъня и пусна Кристиян Димитров, Георги Сърмов и Исмаил Иса като титуляри. Храбра постъпка, защото ставаше въпрос за изключително важен мач от евроквалификациите, а не за обикновена контрола. Именно Иса вкара гол още във 2-та минута и вероятно много хора са помислили Балъков за магьосник.

Може и такъв да е, но явно на този етап в националния отбор магии не виреят. Загубата от чехите с 1:2 за пореден път изложи на показ основния проблем в последните години – липсата на качествен материал. Новият селекционер се опита да потърси различно лице с недотам познати имена, но дори и те да са се представили добре – тимът е съставен от 11 души. А болшинството от тях, ако не и всички – са много далеч от истината, когато говорим за стандарти.

Не откриваме топлата вода. Това отдавна го знаем. От години не произвеждаме конвертируеми играчи, които да продаваме в силни европейски отбори и да носят класа на националния отбор. Футболист номер 1 на България за миналата година, осъществил най-авторитетния трансфер от доста време насам - Кирил Десподов, е резерва в Каляри. Другите ни „чужденци“ не играят в сериозни лиги. Снощи в Прага излязоха 8 души от българското първенство, но този факт само разкри и неговата несъстоятелност. Няма смисъл да се заблуждаваме, че Лудогорец е вдигнал някакво ниво или че порасналата конкуренция и неизвестността около изхода на надпреварата до последния кръг е мярка за качество. В понеделник посрещаме Косово. Този отбор трябваше да бъде тоталният аутсайдер в групата, но всъщност звездите му се подвизават в много по-реномирани клубове от онези, в които играят родните легионери.

Националите ни виреят в една крайно нездравословна за развитието им обстановка, наречена Първа лига, и при тези обстоятелства си е чисто нахалство да искаме нещо повече от този отбор за момента. Раната е от години и вината не е нито на Хубчев, нито на Балъков, нито на предшествениците им. Явно хората от БФС трябва да поразровят по-дълбоко, а не само да гледат какво става на повърхността и да търсят виновници. С този материал не Хубчев, не Балъков, а доказани специалисти като Моуриньо, Гуардиола и Юрген Клоп биха срещнали непреодолими трудности.

След мача Балъков похвали футболистите и заяви, че са дали всичко от себе си. Това е колкото добра, толкова и лоша новина. Ако онова, което видяхме срещу Чехия, е било тавана на възможностите на този отбор, значи положението никак не е розово.  И единствената светлина в тунела изглежда тази от фаровете на идващия отсреща влак.

Невзрачна България падна в Прага след 2 минути славаНашите допуснаха обрат с 1:2 срещу Чехия и все още нямат победа в евроквалификациите