Нищо не се е променило. В момента не можем да разчитаме на ваксина, а само на прословутите три "Д"-та на проф. Кантарджиев - дисциплина, дистанция, дезинфекция, като доказан метод срещу коронавируса. Това заяви по време на посещението си в Пловдив доц. Ангел Кунчев, който днес представи резултатите от мащабното проучване по метода ELISA. 

"Циркулация на вируса има. Върнахме се на 70-80 души на ден", заяви той. Кунчев допълни, че двете огнища в Доспат и Сърница са санирани. Работи се и по отмяна на ограничителните мерки в шуменското село Изгрев. Доцентът обясни, че и занапред ще се работи за бързо потушаване на огнищата. Спазването на мерките вече зависи от самосъзнанието на хората. Последните няколко примера обаче показват, че не може да се разчита на това, допълни той.

“Да започнем с господина, който при ясно изразени симптоми отишъл да се лекува на чист въздух и сега бере душа, и минем през лекарката от Пирогов. Поклон пред нея, защото тя първа влезе в отделението като доброволец и стоя една седмица, без да излезе оттам. Свърши страшно много работа, но поведението и в Кърджали бе безотговорно", коментира той. И апелира гражданите да търсят медицинска помощ при ранни симптоми, за да ограничат разпространението на заразата и да предотвратят евентуални усложнения. 

Припомняме, че според данните от проучването процентът на антитела е нисък. Възприемчивостта в населението към вируса все още е висока, голяма част от него все още няма защита, стана ясно по време на брифинга. 

"Това означава, че теорията за колективен имунитет, колкото и да е точна, към настоящия момент е неприложима", заяви Кунчев. Според него резултатите ясно показват, че 98% от населението на Пловдив е податливо на вируса. "Ако го пуснем да се вихри, ще имаме проблеми", допълни той.

1,08% от домакинствата в Пловдив са се срещали с COVID-19, при лекарите е три пъти повечеПроучването е протекло в шестте района в града