„Не сме сбъркали, че избрахме Пловдив. Имаме една средна за страната заболеваемост. Пловидвчани реагираха интелигентно и ни позволиха да използваме тези данни в научните доклади. 22 души работиха 24/7 през последните дни от РЗИ и благодарение на тях се извършиха всички тестове. 11 бяха и доброволците, които оказаха пълно съдействие. 58 хиляди лева струва проучването. Те бяха за закупуване на тестовете, които са 99,9% сигурни. За разлика от китайските бързи тестове, тези са качествени”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който е в Пловдив, за да представи резултатите от  проучването по метода ELISA.

Проучването е протекло в шестте района в града. 1108 души са се съгласили да участват в проучването, 553 са дали кръв. 12 души са показали наличие на антитела, като 6 от тях са служители в рискови структури, а други 6 - представители на случайната извадка.

„1.08% са носители на антитела, което е средна стойност. От 100 души – носителството е 4%, 3% са медиците. В най-голямото огнище – Бергамо – 60% са се срещали с вируса. В Австрия средно е 5%. Приемаме сериен процент между лекари и домакинства”, каза доц. Ангел Кунчев.

За да бъде проведено проучването, са избрани домакинства на случаен принцип, като е взета предвид гъстотата на населението в отделните райони. Обхванати са различни възрастови групи. 

Процентът на антитела е нисък и при двете групи. Възприемчивостта в населението към вируса все още е висока, голяма част от него все още няма защита, стана ясно по време на брифинга. 

"Това означава, че теорията за колективен имунитет, колкото и да е точна, към настоящия момент е неприложима", заяви Кунчев. Според него резултатите ясно показват, че 98% от населението на Пловдив е податливо на вируса. "Ако го пуснем да се вихри, ще имаме проблеми", допълни той.