С остра критика Слави Трифонов "захапа" подадената ръка на премиера Бойко Борисов към Франция. Водещият написа гневен пост във Facebook, с който обвини управляващите в безхаберие към собствените културни паметници, които тънат в разруха и фалшива дипломация.

Повод за възмущението на Трифонов стана изказването на премиера, в което той заяви, че България е готова да помогне на Франция за възстановяването на опожарената катедрала "Нотр дам дьо Пари".

До тук добре, водещият подкрепя помощта, но не и факта, че докато спасяваме чуждо културното наследство, нашето собствено тъне в разруха. Като примери той посочва Царските конюшни в София и Тютюневите складове в Пловдив.

Ето и целия пост на Слави Трифонов:

"Българската държава е готова да подпомогне възстановяването на катедралата "Нотр дам дьо Пари" - както с командироване на реставратори и живописци, така и финансово. Това обяви премиерът Бойко Борисов.

"Парижката Света Богородица" е не само френски символ, тя е символ и на европейската култура, символ на християнството. Затова и болката е не само за французите, но и за всички европейци. Съвсем логично е българската държава да протегне ръка. В това няма нищо лошо. Лошото е, че тази ръка е протегната от държава, която остави собствените си паметници на културата да тънат в разруха. И го направи къде от безхаберие, къде от неграмотност и простотия, къде от алчност и корупция.

През юли миналата година в София горяха Царските конюшни, собственост на МВР и на още около 30 частни лица. До ден днешен се води разследване имало ли е умишлен палеж. Знае се, че огънят е тръгнал от покрива на сграда, която по документи е на МВР. Нищо чудно накрая да го отнесе Карлсон.

Освен това върви и дело за умишлена безстопанственост и за неизгодна сделка, при която 7 декара и половина терен от Царските конюшни са продадени на частна фирма за 90 лв. на квадратен метър.

Собствениците на Царските конюшни трябваше да получат предписание за възстановяване на сградите в автентичния им вид. За своя сметка. Това не се случи. Времето стигна само за временен покрив, платен от данъците на софиянци.

Преди 2 години и половина в Пловдив горяха Тютюневите складове, които са паметник на културата. Помните – накрая го отнесе един клошар. А частните собственици на Тютюневите складове бяха глобени с по 30 000 лева от министъра на културата Вежди Рашидов. 2 години и половина след палежа, укрепени са само фасадите на складовете.

"Нотр Дам" е нашата история, нашата литература, част от нашата душа, място на всички наши велики събития, нашите епидемии, нашите войни, нашите освобождения, епицентър на нашия живот. Тържествено ви обещавам тази вечер, че ще възстановим катедралата, всички заедно" Това са силните думи на френския президент Макрон от снощи. Французите имат дух, имат държава и ще се справят. Това е вън от съмнение.

А ние? Ние да не се правим "всички тука парле ву франсе", като знаем, че сме си: "Булгар, булгар!".

Нотр Дам или Тютюневите складове? Кой ще оживее пръв?През август 2015-а пловдивчани също гледаха със сълзи на очи как рухват покривите на огромните сгради - и част от детството им

Пожарът в Царските конюшни римейк на огнения ад в Тютюневия градОгънят предизвика лавина от коментари в социалните мрежи