Седем политически сили влизат в 51-вия парламент според последното проучване на агенция “Алфа Рисърч”, но повече от половината българи не вярват, че ще се състави редовно правителство. Проучването е направено в периода 18-24 септември и реализирано със собствени средства на агенцията. То е направено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети.

Седми поред избори идват със седем политически сили в парламента. Върви процес на непрекъсната фрагментация на политическото пространство, на нарастващата апатия, отчуждение на хората и нежелание да се гласува. Това коментира пред Euronews Primetime социологът Боряна Димитрова от агенция “Алфа Рисърч”.

Хората отиват до урните, гласуват, но поредните парламенти завършват безплодно и без осъществяване на основната им задача – излъчване на правителство и реализация на управлението на страната.

По думите ѝ поредните избори се осъществяват в обстановка на нарастваща тревожност и демотивация на хората.

Към момента ние регистрираме около 30-31% убеденост на хората да отидат до урните, което е с 3-4% по-малко, отколкото на изборите преди няколко месеца. Това е първият много сериозен проблем – ще отидат ли избирателите до урните и каква картина може да се получи в парламента при положение, че все по-малко гласове са необходими на което и да е екзотично образувание да прескочи бариерата от 4%.

“Алфа Рисърч” регистрира седем партии на старта на кампанията, като те са с относително висока вероятност да присъстват в следващото Народно събрание.

Първо място според агенцията заемат ГЕРБ-СДС с 23,8%, а битката за второто място ще бъде между ПП-ДБ с 14,4% и „Възраждане“ с 14,2%.

Като една от големите Боряна Димитрова определи случващото се с разцеплението в ДПС. Към момента данните на “Алфа Рисърч” показват, че има високи шансове и двете крила да прескочат бариерата. Около 7,9% от гласовете ще получи коалиция "Алианс за права и свободи" (крилото около Ахмед Доган), а 6,1 ще вземе „ДПС-Ново начало“. 6,3 на 100 от гласовете ще получи БСП, а ИТН – 5,4%.