Мария Пашова е на 43 години, собственик на счетоводна кантора. Майка е на две деца. Със семейството си живее в Марково и иска да види селата в община Родопи чисти, подредени и светли.  Обича музиката, танците и разходките сред природата.

- Г- жо Пашова, защо решихте да направите крачка към политиката? Какво ви подтикна?

- Не се приемам за политик, няма да стана, а и не искам да съм. В последните години  определението политик по-скоро отблъсква. Аз съм гражданин на Република България, майка, която иска децата и да останат в родината си. Искам да живеят  в нормална държава с чисти и поддържани градове и села.  Затова и заедно с мои съмишленици създадохме сдружението „Бъдеще за Община Родопи“ – БОР, което да работи на доброволни начала в полза на живеещите в общината. Група хора, единомислещи, честни и идейни за по-добро бъдеще на нашата община.

 -Какво успя да направи БОР тази година и как това се приема от хората в различните населени места на общината?

- За близо три месеца сдружение БОР направи над 20 инициативи в различни населени места. Като започнем от асфалтиране на пътища и запълване на дупки, полагане на „легнали полицаи“ до облагородяване на паркове. Помогнали сме на две училища да посрещнат първи учебен ден в нормални условия. Помогнахме на деца за първи учебен ден, както и на възрастни хора и на хора в неравностойно положение. И след всяка инициатива виждам радостта и надеждата за промяна. Всичко това ме амбицира да вървя напред и да имам възможността, както до сега, така и в бъдеще нещата да се случват, за хората.

- Как оценявате работата на община „Родопи” като страничен наблюдател? Какви са основните проблеми  в общината?

Аз и колегите от сдружение БОР смятаме, че работата на общинската администрация не е ефективна и по-скоро спъва, отколкото помага на хората. Категорични сме,  че следва да се оптимизира числеността на администрацията,  да се  намали административната тежест с цел по ефективни и бързи услуги. Органът  на местното самоуправление, Общинският съвет, според мен в последния мандат  удари  дъно. Това е сбор от хора с непочтено поведение,  които  чакат  заплатите си  като подаяние . Много малко изключения има в него.

- Какво според Вас е първото нещо, което трябва да се направи в новия мандат?

- Всеки един от нашите кандидати за общински съветници има основни доходи от работа или бизнес, който развива. Затова първото нещо, което следва да направи новия състав след полагане на клетва, е да  предприемат един морален акт, с който да покажат на обществото, че са достойни хора, които могат да се нарекат общински съветници и да вървят с гордо вдигната глава.  Трябва общинският съвет да гласува решение, че ще работи безвъзмездно и съветниците ще се откажат от възнагражденията си в полза на някаква кауза.  Тези около 1500 лева за съветник или около 50 000 лева месечно за целия общински съвет,  600 000 лева годишно и 2,5 млн. лева за целия мандат могат да влязат  да влязат в инфраструктурата на нашите прекрасни села. Всеки един общински съветник има основни доходи от работа или бизнес, който развива. Да последваме примера на община Рудозем.  Там са приели, че работата на общинските съветници е полагане на обществено полезни дейности. Единственото, което получават е символична сума за покриване на пътни разходи за присъствие на сесиите.

- Кои са трите основни приоритета, за които вашата формация ще работи?

- Основните ни приоритети са: Междуселищен транспорт; сметопочистване; инфраструктура и администрация. В най-кратки срокове, които не подлежат на отлагане.

- Сред кандидатите за местна власт , които се явяват с бюлетина 36, има и кметове с дългогодишен  административен опит. Как ви припознаха?

- Да имаме. Г-н Димитър Дишев е кандидат кмет за трети мандат в с. Ягодово. Припознахме се в честността, добрината, разбирателството и отзивчивостта в името на хората.

- Какво е вашето послание към избирателите от община "Родопи"?

-Гласувайки ни доверие, всички заедно ще работим само и единствено за благото на живущите в Община Родопи. Съхранявайки миналото на нашите населени места и надграждайки настоящето. За това на 29 октомври гласувайте, за да бъдете доволни и горди от избора си!

ЗАЕДНО МОЖЕМ с бюлетина 36!

 Сдружение БОР се явява на изборите с с №36 в интегралната бюлетина с регистрацията на „Българска прогресивна линия".

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

БОР стартира предизборна кампания, предлага решения на проблемите с транспорта, канализацията и презастрояванетоХората от "Родопи" искат чиста природа , чиста вода и чиста земя