ГЕРБ запазва преднината си пред Слави Трифонов в Пловдив при 50,52% обработени протоколи към 11:00 часа, съобщиха от РИК. За управляващата партия са гласували 25,75%, а за ИТН  18,32%,

БСП продължава да се срива в Пловдив, като до момента събира  14,45%.

На следващо място са Демократична България с 11,65%. Висок резултат има към момента ДПС – 4,66% „Изправи се! Мутри вън!” са с 4,80%.ВМРО са 4,09%.

В 17 МИР – Пловдив област резултатите се обработват по-бързо от протоколите.

При 65,87% обработени протоколи коалиция ГЕРБ – СДС има 24,50, а БСП са с 21,34%. „Има такъв народ” са с 17,69%, следвани от ДПС с 10,11%.  На пета позиция са ВОЛЯ – НФСБ, която макар да няма шансове за парламента в 17 МИР е изкарала 4,40%. Следвани от „Изправи се! Мутри вън!” 4,28%. Толкова има и Демократична България.

"Продължава приемането на протоколите, като процесът върви в нормално темпо. Ние също сме на ръба на силите си, защото не сме спирали да обработваме протоколи" заяви председателят на 16 РИК Илиян Иванов. Заради токовия удар в 13-та палата снощи няколко палати са останали на студено, допълни той.

Иванов не се ангажира с конкретни срокове, в които преброяването ще приключи, но сподели, че се надява това да се случи днес. 

По думите му има немалко сгрешени протоколи, като основните грешки са свързани с пренасяне на числовите данни от машините в секционните протоколи, както и отчитане на преференциите. Проблеми възникват, тъй като данните от електронното отчитане се пренасят ръчно в протоколите, поясни Иванов. 

Той опроверга информацията, че членове на СИК за напуснали панаирната палата, оставяйки чувалите и протоколите, които носят. Припомняме, че по първоначална информация, няколко члена на комисията бяха дезертирали от трета палата в панаира, а полицията бе ангажирана с тяхното издирване. 

"Не съм уведомявал полицията за подобни действия. Нямам информация секционна комисия да е напускала", коментира той. 

Комисия дезертира от панаира, търсят я с полиция! Недоволство и изтощение след кошмарна нощПредседателят на Районната избирателна комисия Илиян Йорданов не изключва да се наложи повторно броене