На една машина може да се гласува два пъти за парламент и президент, като на практика всеки гласоподавател може да го направи. Това обявиха на брифинг от ГЕРБ, като направиха демонстрация с една от машините, дадена от ЦИК на партиите за обучение.

При демонстрацията – се показа по указания на ЦИК гласуване с картата и излизането на бележката.  Според говорителя от ГЕРБ може да има „объркан” или злонамерен избирател, който е казал, че не е могъл да гласува за Народно събрание. Започва полемика с членовете на СИК, РИК, като в крайна сметка се разбира, че тъй като той не се е подписал, той трябва да упражни правото си на вот.

Така му се дава втора карта, и той трябва да гласува само за парламент, но машината му дава право да гласува и за президент. Реално излизат три разписки, но никой не вижда това, тъй като избирателят е сам зад машината.

Бойко Борисов изрази недоволството си, че машините, които са дадени за обучение на партиите били до номер 21, а след него е „не подкрепям никого”. Така на практика на тези машини го няма номера на ГЕРБ, който е 32.

Бойко Борисов с извънреден брифинг за манипулация с машините за гласуванеС тези машини могат да правят каквото си искат според бившия премиер

Тома Биков показа и връзките между тримата специалисти към ЦИК, които отговарят за машинното гласуване. Всички те били IT служители в големи фирми, които напуснали работата за над 10 000 лева, за да отидат да работят в ЦИК за 2000 лева.

Единият от тях бил Александър Киров, той е един от тези, които произвеждат ключа за софтуера на машините за вота.  Оказва се, че брат му, който също е IT специалист от няколко месеца работи в Държавната агенция за електронно управление. Самата тя сертифицира ключа за машините. Така двамата братя създават и проверяват ключа към машините.

Другият от тримата съветници на ЦИК е Пламен Желязков, който е съдружник с Атанас Шарков. Последният бил съветник на Стефан Янев, Асен Василев, както и в Инициативния комитет на Лозан Панов.

Борисов за пореден път заяви, че всички тези смущаващи данни, както и „неизвестните” 228 машини, хванати в склада на ЦИК, говорят, че разписките трябва да се броят.

„Христо Иванов казва, че сме били на кръстоносен поход срещу машините, ама забравя, че държавите, откъдето са кръстоносците, са оставили машинните – Германия, Холандия... Ние искаме да се броят контролните разписки, нали са за това – за контрол.  Няма значение дали ще имаме 65-70 или 75 депутата, искаме хората да знаят, че тези избори са били честни. Защото двамата братя ли гарантират, че няма да отидат едни гласове за една партия и за един кандидат?”, каза Борисов.  Той попита защо Христо Иванов бил толкова „за” видеонаблюдението на първите избори, а сега – не казвал и дума.