БСП няма да участват в преговори с ГЕРБ и ДПС, съобщи по БНТ Иван Ченчев, член на Националния съвет на БСП. С "желанието на хората за новото", така от БСП си обясняват резултатите от парламентарния вот.

"БПС ще продължи да бъде диалогична. Това, което може да бъде поставено пред нас като задача е да сближим позиции с партиите, особено с тези, които са на "новата вълна", въпреки че много от тях получиха резултат, който не ги задоволява. Партията, която сега излезе като най-нова, вероятно ще е победител на тези избори", каза Иван Ченчев.

По отношение на очакваната кандидатура на Кирил Петков за министър-председател, Ченчев заяви, че "неговата заявка кореспондира с нашата - да се отговори на очакванията на хората".

За БСП не са важни имената на министрите и позициите, а политиките и програмите на партиите дотолкова да се сближат, за да се намери изход от кризата. Като приоритет той открои пенсиите и здравеопазването.

От партията ще направят анализ на изборите, едва когато са готови окончателните резултати.

Същата теза повтори и Явор Божанков пред Нова телевизия.

"Българските граждани достигнаха лимита си на търпение и затова избирателната активност беше толкова ниска. Това е трети избор в рамките на година. Има COVID и инфлационна криза. Толкова ниска активността обаче не очаквах да бъде", каза той.

Той опроверга спекулациите, че партията му се е договорила за коалиция с ГЕРБ и ДПС. "Още след изборния ден представител на ръководството заяви, че това няма да се случи", подчерта Божанков. 

По думите му не е имало и хаос с броенето на разписките, каквито спекулации също са се появили преди вота. „Именно броенето на разписките сега ни дава основание да кажем, че резултатът е легитимен. Изборите бяха спокойни“, категоричен бе Божанков.