В края на миналата година социалните от Смолянско отнеха едно новородено момченце от самотната му майка.

Обяснили й, че ако малкият се разболее, в селото им нямало лекар и тя нямало как да го закара до болница, защото нямало кола.

Това твърди 26-годишната Симона Алексова, която от средата на декември м.г. не е спряла да плаче от мъка по бебето си.

"Защото е бяло, здраво и красиво бебе, а и е момченце, затова го взеха. Виждат, че е самотна майка и няма отникъде защита", говорят хората в малкото родопско село Речани.

Симона била заплашена, че ще бъде освидетелствана за психично болна.

"Много съм си адекватна даже. Нямам никакви психически заболявания", казва Симона и предполага, че това може да е, защото избухнала в плач, когато видяла, че малкият Александър липсва от кувьоза в родилното.

Мотивът на социалните за отнемането на детето е постъпил устен сигнал от неонатолозите от МБАЛ "Братан Шукеров" за дете в риск.

Повод за подаване на сигнала е бил, че медицинският персонал установил, че при майката на детето се наблюдава интелектуален дефицит – отговаря мудно и неточно на задаваните въпроси.

Другият довод на социалните е, че в дома на Симона и бабата Ана Хаджийска липсват елементарни жилищни условия за отглеждане на детето.

Младата жена живее заедно с майка си Ана, баба си и двамата си братя в двуетажна стара къща в село Речани, което се намира на половин километър от село Арда, съвсем близо до границата ни с Гърция.

Малкото семейство е чакало раждането на момченцето с голямо желание, разказват Симона и майка й.

Историята на Симона трогна стотици хора в България и чужбина. Много хора подеха инициатива да върне бебето си, а мисията им е на път да се увенчае с успех, защото Районният съд в Смолян реши: 3-месечният Александър няма да бъде настанен в приемно семейство, а ще бъде върнат на майка му.

Така магистратите отхвърлиха молбата на Дирекцията за социално подпомагане детето да бъде дадено на временни родители, съобщи "СмолянБГвести".

Решението на съда подлежи на обжалване в 7 дневен срок, а ако такова не последва, момченцето ще бъде върнато на своята майка.

Снимка: Монитор