Над 111 журналисти и граждани участваха в протест в защита на свободата на словото започнал пред БНР. Протестът беше организиран от Асоциацията на европейските журналисти (ЕАЖ). Бяха раздадени 111 номера. Числото е символично, тъй като 111-о е мястото на България в класацията за свободата на изразяване на Репортери без граници. Живата верига се протегна от сградата на БНР от радиото до Телевизионната кула. Разстоянието до там е 1110 метра и се планираше участващите в протеста да се подредят на 10 м. един от друг, но тъй като участниците бяха много повече те бяха на 3-4 м. един от друг. Журналистите и гражданите си подаваха радиоприемник до кулата, като припомняне за 13-и септември в който програма “Хоризонт” замлъкна за близо 5 часа.

Безпрецедентното замлъкване се случи след като предния ден журналистката Силвия Великова бе отстранена от ефир, но  след обаждане от премиера Бойко Борисов бе върната. Тя е позната с критичните си материали за съдебната система и се предполага, че отстраняването и е с цел да не критикува единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Борисов нарече „главанаци”, хората опитали се да отстранят Великова.

Генералният директор на радиото Светослав Костов оправда замлъкването с техническа профилактика, но проверката на прокуратурата стигнаха до извод, че не имало никаква причина програма „Хоризонт“ да спре излъчване

Казусът с Българското национално радио показва огромен институционален проблем, който заплашва цялостното функциониране на България като правова държава, смятат от АЕЖ. В декларация, те припомниха, че няколко журналисти, включително на ръководни редакционни позиции, свидетелстваха през миналата седмица за силен външен натиск върху ръководството на радиото за свалянето на журналистката Силвия Великова от ефир, във връзка с начина, по който тя отразява процедурата по избор на нов главен прокурор като включва и критични гласове.

Главният прокурор Сотир Цацаров възложи на заместника си и кандидат за наследник на поста Иван Гешев да ръководи проверката за причините за спиране на излъчването на програма “Хоризонт”. Тази проверка завърши с категорични заключения, които обаче се отнасят само до техническата страна на въпроса. Тя не продължава с търсене на мотивите и поръчителите, припомнят от журналистическата асоциация. „И няма как да продължи. Принципът “Nemo judex in causa sua” датира от римско време и означава, че никой не може да бъде съдия в собственото си дело. Същото важи и за ролята на обвинител - няма как някой да обвинява сам себе си, няма как прокурор да разследва случай, в който е замесено и неговото име”, пише в позицията на АЕЖ.

По тази причина, АЕЖ-България настоява българските власти да поискат международно разследване на случая, в което да се обърне сериозно внимание на възможното влияние от страна на прокуратурата, СЕМ да спази закона и да отстрани генералния директор на БНР Светослав Костов.

Шефът на БНР събра кураж: Плаши със съд и отрича за натискСветослав Костов се обяви за борец със статуквото, станал жертва на лични интереси и клевети