В София град почти всички аптеки са заредени с антибиотици и медикаменти за бременни. Това обяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.  Той добави, че в момента има липса на лекарства, съдържащи азитромицин само в някои региони.

„В момента няма липса на медикаменти на национално ниво. Има липса на някои хранителни добавки, които се използват за подсилване на имунитета. Хората се водят от някакво притеснение и паника, което не е полезно в този момент. Разговарял съм с 4-те основни доставчици, които ме увериха,  че в София има достатъчно количества антибиотици, както и медикаменти за бременни. Все още не бяха доставени в някои аптеки в страната, но до края на утрешния ден ще се докарат необходимите количества”, каза министърът.

Той отново подчерта, че азитромицина и рендисевира не лекуват коронавируса. Те се прилагат в лечебно заведение при тежка бактериална пневмония.

Очаква се до 12 декември българска фирма да предостави над 60 хиляди опаковки с азитромицин.

„Болниците се снабдяват с лекарства. Тази във Велико Търново ще получи още утре. Проблемът е чисто логистичен. Проверките от прокуратурата са свързани с фирми, които изнасят медикаменти”, заяви Ангелов. Той засегна и темата за „зелените коридори”.

„Още когато анонсирах тази промяна казах, че сме я дискутирали детайлно. От асоциацията на магазините ме увериха, че хората спазват стриктно коридорите. Искаме да са два коридорите по аптеките, поради различните навици. Хората под 65 не могат да ходят в коридорите, когато могат възрастните. Обратното обаче е позволено”, заяви още здравния министър.

 

Здравният министър: Има достатъчно лекарства, самолечението с антибиотик е изключително опасноПроф. Ангелов заяви, че проблемът с медикаментите идва от неоснователното презапасяване