"Там, където не се спазват мерките, ще бъдат налагани санкции. Ще се пишат предписания, след предписанията ще се налагат глоби, а при трето констатиране на нарушения ще затваряме обектите. Първият път ще са три дни, а при следващо нарушение за 14 дни”, това заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг.

Припомняме, че след срещата на Асоциацията на заведенията със здравния министър  Костадин Ангелов бе решено от 0 часа тази нощ посещенията в дискотеки и нощни заведения за развлечение на открито и закрито да се допускат при заетост на местата на не повече от 1 човек на 2 кв.м.

Министърът бе категоричен, че ще са безкомпромисни към заведенията, които не са се съобразили с противоепидемичните мерки.

„Контролът ще бъде още по-засилен. РЗИ и МВР обикалят всички заведения в страната. Безкомпромисни сме. Всички ни обвиняват, че затварянето влияе психически на хората. Ние не искаме това. Ако постигнем 80-90% спазване на мерките, то сме постигнали правилен резултат. Нека се съсредоточим върху големите неща. Ако 90% от заведенията спазват правилата, значи сме постигнали целта ни. Трябва да спрем онзи път на разпространението, който може да спрем”, допълни Ангелов. На въпрос за струпването на хора пред заведението, той обясни, че за това ще се следи от портиерите и охранителите на дискотеките.

Здравният министър засегна и темата за семейните тържества.

„В заповедта е посочено – дистанция между масите, както и ограничаване броя на седящите на тях. Трябва да се направи организация в заведенията, за да се гарантира нормално отстояние между хората”, каза Костадин Ангелов