Ситуацията е много сериозна, но няма място за паника. Здравната система е добре организирана и трябва да сме много благодарни на медиците, засега се справят много добре. Не сме изпаднали в паника и не си скубем косите. Това заяви здравният министър проф. Стойчо Кацаров по отношение на епидемичната обстановка в страната.

Към момента все още не е ясно какви точно ще бъдат обявените ограничителни мерки в петък.

Една от възможностите, която се обсъжда е използването на зелен сертификат за редица публични места.

„Това е посоката, която са поели много страни в Европа. Дали ние ще вземем това решение зависи от много неща. Ситуацията се коментира със здравни експерти и представители на засегнатите бизнеси, за да можем да вземем най-доброто решение. Утре няма да бъде ограничавано нищо, само ще обявим какво плануваме да предприемем в следващите дни“, каза още Кацаров пред Нова телевизия.

Според него страната ни е била на челните места по смъртност и преди ковид. Кацаров изрази надежда и че това е последната толкова голяма вълна.

Той е категоричен и че сме достигнали пика на четвъртата вълна на коронавируса.

„Високата смъртност у нас се дължи на няколко фактора - лошото състояние на здравната система, лошото управление на здравната криза и ниският темп на ваксинация“, категоричен бе той.

Относно ниската ваксинация, Кацаров заяви:

„Създадоха се много тежки негативи срещу ваксинацията и прекалената агресия може да влоши ситуацията затова трябва да бъдем внимателни. През цялото време сме се придържали към това, че ваксинацията е доброволен акт. Много е важен балансът“, каза още медикът.