Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посети най-тежко засегната област в страната – Търговище, където е обявена т.нар. „червена зона”. Той потвърди позицията си, че нови ограничителни мерки в страната не се налагат въпреки увеличаващия се брой случаи на COVID-19.

„Няма да се затварят училища в област Търговище. Няма заболеваемост на учениците над 20 на сто”, каза министър Ангелов пред БНР след запознаване с конкретните числа за ситуацията.

От понеделник присъствената форма се връща и в двете най-големи учебни заведения в града, които преминаха в последните два дни на миналата седмица към обучение в електронна среда за извършване на пълна дезинфекция.

Министър Ангелов бе в Търговище, за да се запознае на място с обстоятелствата, предвид попадането на областта в т. нар. червена зона и повишената заболеваемост през последните дни. В областта учениците с коронавирусна инфекция са 12 - всичките са без симптоми и при тях не се налага болнично лечение. Карантинираните са 295; тези с грипоподобни симптоми - 943. Паралелките, които са под карантина, са 14.

Министърът посочи, че в областта се обучават 10 280 ученици в 760 паралелки. Данните показват, че към момента заболеваемостта при учениците е 12,15 на сто, при педагозите - 9,2 процента, при непедагогическия персонал - 3,39 процента, което не налага предприемане на мерки, ограничаващи образованието в присъствена форма.

Коментирайки желанието на родителите обучението да се провежда в електронна среда, за по-голяма сигурност, здравният министър бе категоричен, че не бива страхът да е водещ, а спазването на разписаните мерки, контролът и самоконтролът.