Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията в нашата страна. С тази реплика здравният министър проф. Костадин Ангелов започна брифингът на Националния оперативен щаб.

Той обобщи статистиката на заразените у нас и подчерта, че излекуваните пациенти са повече от активните случаи, но в последната статистка има няколко случаи на починали по-млади пациенти.  

Ангелов посочи и петте области с най-много  пациенти, които са хоспитализирани. Това са:

София – 425 случая

Пловдив – 208

Благоевград- 197

Бургас- 97

Шумен - 82

„Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента е свързан с медиците, които са на първа линия. Имаме сериозен дефицит. Всички са изморени, има голяма част заразени. Имаме нужда от помощ.  Ще потърсим подкрепа от лекарите в доболничната помощ и специалистите в ДКЦ-тата. Лекарите в лечебните заведения работят 24 часа, 7 дни в седмицата за всеки, които имат нужда от тях. Ще настояваме кметовете на общини да направят среща с медиците от извънболничната медицинска помощ и да намерят решения за назначаването им под някаква форма в лечебните заведения, за да могат те да помогнат на своите колеги. Също така ще разховаряме с ректорите на университетите - студентите, които са 6-ти курс медицина и карат държавните си стажове да помогнат и това да се счита за техен стаж. Единствената възможност да намалим този натиск върху здравната система е да спазваме мерките“, заяви Ангелов.