Затвориха ВЕЦ "Въча 1", тъй като от него идва замърсяването на река Въча, съобщава Нова телевизия. Засега не е ясно какво точно е веществото, подобно на петрол или машинно масло.

Разливът е в района на град Kричим, като според експерти има опасност от екокатастрофа. Втори ден във водите на реката има мазни синьо-зелени петна.

Държавните власти установяват, че изтичането на нефтените петна е от изхода на ВЕЦ-а. На контролните органи обаче е отказан достъп до централата, тъй като се води обект от националната сигурност под контрола на НЕК. От "Басейнова дирекция" засега не установяват замърсяване в реката, което да превишава допустимите норми. Кметът на Кричим е сезирал прокуратурата.

"ВЕЦ Въча 1" е строен през 30-те години на миналия век и няма система, която да работи по съвременното екологично законодателство.

Припомняме, преди около две седмици местни съобщиха за обезводняване на река Въча. Тогава контролните органи наложиха глоба на "Напоителни системи", тъй като не са осигурили достатъчно количество вода в река Въча и така са застрашили екологичната обстановка. 

Замърсена ли е река Въча от ВЕЦ-а? Чакат резултатите след нефтените петнаПолевият тест на място не е показал отклонения от нормите