Нови строги мерки ще се борят със заразата от коронавирус в областите Сливен, Габрово и Шумен.

В Сливен затварят барове и дискотеки, забранят групови празненства

Със заповед на областния управител Чавдар Божурски, считано от 24 октомври до 2 ноември включително, се въвеждат временни епидемични мерки на територията на област Сливен, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

През посочения период не се допускат посещенията в дискотеки, нощни барове и клубове и други подобни заведения за развлечение на закрито. Не се допускат групови празненства на закрито, в това число сватби, кръщенета и други.

Посещенията в кафенета, местата за хранене и ресторантите на закрито и открито се допускат при заетост на местата не повече от един човек на 2 кв. метра от нетната търговска площ.

Всички собственици и управители на обекти с обществено предназначение и други обекти, предоставящи услуги на гражданите - лечебни заведения, аптеки, обществен транспорт, магазини, места за хранене и други, трябва да засилят контрола за спазването на физическа дистанция от 1,5 метра между лицата, за хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на защитни маски за лице или друго средство, покриващо устата и носа.

Изключение от задължението да се носят предпазни маски се допуска за клиентите в местата за хранене, кафенета и ресторанти. Продължава ежедневното събиране на информация от учебните заведения за броя на отсъстващите ученици и педагози поради карантиниране като контактни лица на заболели, с установен положителен тест за COVID-19.

Началникът на РУО-Сливен ще представя предложение пред образователния министър за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда, за срок от 10 дни, за учениците от пети до дванадесети клас в онези учебни заведения, където има над 20 процента заболели и карантинирани ученици и педагози.

Заповедта на областния управител е издадена във връзка с усложняващата се ситуация, свързана с разпространението на коронавируса, и удължения срок на извънредната епидемична обстановка.

Ограничават организираните масови събития на открито и закрито в област Габрово

Негативните тенденции на разпространението на COVID-19 на областно ниво са наложили въвеждането на временни противоепидемични мерки в периода 23.10 - 14.11.2020 г. На територията на област Габрово. Спортните и културните изяви могат да се осъществяват при до 30% от местата на съответните зали и съоръжения. Личните и семейните тържества на закрито се ограничават до 30 души, а за семинари и конференции – до 50 души. Новото изискване за дискотеките и нощните барове е 1 човек на площ от 2 кв. метра. В заведенията няма да се допуска настаняването на повече от 6 човека на маса. На пазари и тържища носенето на маска става задължително.

От 26 октомври забраняват организираните семейни и фирмени тържества в област Шумен

Допълнителни противоепидемични мерки в област Шумен въведе Областният кризисен щаб във връзка с усложнената епидемична обстановка. Активни случаи на коронавирус има във всички общини, потвърдени са положителните случаи в Дома за стари хора в Нови пазар. Достигнато е критично ниво на възможностите на многопрофилната болница в Шумен.

Кризисният щаб препоръчва на всички фирми при възможност да преминат на дистанционна работа. В училищата на областта се преустановяват всички външни спортни танцови дейности, използващи материалната база на съответното училище. Репетиции и изяви в читалищата се прекратяват. Препоръчва се на кметовете на общини да обсъдят с превозвачите в публичния транспорт възможността за увеличаване на броя на транспортните средства, за да няма струпване на пътници. Спортните прояви на закрито се забраняват, на открито се провеждат без публика. Забраняват се изложби, базари, организирани семейни и фирмени тържества.