Българи, които пътуват през Маказа за Гърция, предупредиха, че пунктът ще бъде затворен в 14:00 часа днес.

„Току-що минахме през Маказа без проблем. Служителите на пункта казаха че в 14:00 границата ще бъде затворена за пътуващите в посока Гърция, пише потребител във Фесйбук групата „ГКПП Маказа - трафик и полезна информация (Makaza/Μακάζα)”.

Друг потребител пише, че е говорил с българското посолство в Атина, но нямат нова информация.

„На Маказа никой не отговаря на посочения номер! Гръцкото посолство в София също е безмълвно!”,  пише жената.

Официално от утре граничният пункт няма да работи в посока Гърция само за туристи.  Засега се знае, че до 15 юли ще важи забраната за влизане на туристи. В този период през „Маказа“ свободно ще преминават гръцки граждани, както и нашенци, които адресно се водят в Гърция, или такива, които имат неотложна работа, но трябва да представят документи. Няма да спират и бусовете с товари.

Обновена: 

От Гранична полиция официално съобщиха, че затварят пункта:

"Всички туристи ще се пропускат на влизане в България на работещите гранични пунктове без ограничения. На ГКПП "Капитан Петко войвода" и ГКПП "Ивайловград" не се пропускат пътници с туристическа цел към Гърция. От 14 часа и на ГКПП "Маказа" ще бъде преустановено пропускането на туристи. През граничния пункт ще преминават собственици на имоти в Гърция с документ за собственост. На ГКПП "Илинден" и ГКПП "Капитан Петко войвода" към Гърция се пропускат товарни автомобили и сезонни работници със съответните документи, на ГКПП "Ивайловград" – само сезонни работници. Не се извършва преминаване през ГКПП "Златоград" и в двете посоки"