Нова защитна стена се строи на десния бряг на река Марица в района на село Триводици. Съоръжението е дълго 300 метра и се финансира чрез целева субсидия през Националната програма за защита при бедствия. Целта на стената е да предпази брега от ерозия, както и от евентуално покачване на нивото на реката в района на населеното място.

Мярката е превантивна, а за финансиране на дейностите са отпуснати 290 000 лв. с ДДС. Изпълнител е градската администрация, която трябва да завърши обекта до края на месец март. Това обясни за Trafficnews.bg директорът на дирекция „Устройство на територията" към Община Стамболийски инж. Костадин Аврамов. 

"При последните големи наводнения от 2005 година защитната дига бе компрометирана. Цялото село беше наводнено, а мостът в Стамболийски беше паднал", припомни Аврамов. Тогава са били изградени 200 метра от защитната стена, финансирани по ОП "Регионално развитие".

"Сега продължаваме с дейностите, за да предпазим десния бряг", допълни директорът. Той уточни, че към момента остава неукрепен друг участък по течението на реката, намиращ се източно от селото. Изграждането на защитна стена там ще стартира, след като бъде решено дали проектът ще се изпълнява от общината или от "Напоителни системи" ЕАД. 

Снимки: Фейсбук