Пловдив се готви за грандиозна промяна на битовото отопление на дърва и въглища на домакинствата, което е един от основните замърсители на атмосферния въздух в града.

Общината е стартирала обществена поръчка, в която се предвиждат две основни цели, - проучване на нагласите на населението и организиране и провеждане на разяснително-обучителна кампания сред населението използващо дърва и въглища за отопление, както и изготвяне на проучвания, анализи и механизми за подготовка на инвестиционни мерки. 

Припомняме, че мярката за модернизиране на отоплението в домовете на твърдо гориво е заложена в проекта на Община Пловдив „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Пловдив чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици /ФПЧ10/ от битовото отопление“, който е финансиран със средства по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Безвъзмездна финансова помощ е в размер на 13 862 232,11 лв, като сумата е разпределена на база броя домакинства на твърдо гориво, които по предварителни данни в Пловдив наброяват 18 165.

Официално: Пловдив получи 14 мил. лева, с които да премахне печките на твърдо горивоПарите са отпуснати по програмата за борба с мръсния въздух

Община Пловдив вече извърши пред проектно проучване на нагласите на населението, което подлези на подмяна на отоплението. В рамките на няколко месеца 591 души са подали декларации, че искат да бъдат включени в програмата. 

Проекта най-общо включва поетапна подмяна на стари и неефективни горивни инсталации с нови и модернизирани и/или монтиране на филтри към горивните инсталации. Безплатно хората, които се отопляват с печки на дърва и въглища ще могат да се сдобият с чисто нов климатик, печка на пелети или пък да бъдат свързани към топлопреносна мрежа - газификация или топлофикация. 

Проектът бе представен като част от стратегията на Пловдив за борбата с мръсния въздух. Според събраните данни битовото отопление причинява над 70% от токсичността на въздуха. Именно по тези параграфи в зимния сезон атмосферния въздух в Пловдив минава в пъти екологичните норми. Счита се чрез подмяна на старото отопление на гражданите, което изпуска вредни емисии, замърсяването драстично ще намалее.  

Подмяната на отоплителните способи трябва да доведе до намаляване на изгарянето на твърди горива и замяна на твърдите горива с отопление на електричество. 

В настоящата процедура се търси изпълнител на проучване на нагласите на населението, използващо дърва и въглища за отопление, във връзка с планирани мерки, както и организиране и провеждане на разяснително-обучителна кампания. Освен това втората обособена позиция предвижда изработване на цялостна визия за подхода, по който ще бъдат подменяни отоплителните устройства на твърдо гориво; Изготвяне на Механизъм, чрез който кандидатът ще осигури приоритетност на инвестициите в санирани сгради; Изготвяне на Механизъм, отчитащ приходи, генерирани от предаването на заменените отоплителни устройства от общината на специализирани структури, регистрирани за третиране на отпадъци от черни и цветни метали съгласно ЗУО; Обследване на място, изготвяне на анализи, оценки, обосновки, изследвания за целите на подготовка на проектното предложение; Разработване на средни/пределни цени за единица продукт; Изготвяне на проектно предложение за втори етап на проекта. 

Прогнозната стойност на поръчката е 542 000,00 лв. без включен ДДС. От изпълнителите се изисква да представят три доклада за работата си, както и да проведат информационно-рязяснителна кампания. Сроковете са от 1 до 3 месеца по различните направления.

При изборът на фирма най-голяма тежест /60% от оценката/ ще има качеството на събрания екип, в който трябва да има минимум шест ключови експерти, сред които ръководител, анализатор на качеството на атмосферния въздух, маркетолог, социолог, експерт по отоплителни инсталации. Цената ще има по-малка тежест от 40% в крайния избор на изпълнител.

Как пловдивчани могат да се сдобият с безплатен нов климатик?Община Пловдив взима близо 14 милиона безвъзмездна помощ, за да въведе екологично отопление