Двама мъже от Врачанско са задържани за кражби на скъпи коли на чужденци в Банско, съобщава BulNews. Спецакцията е проведена от служители на областната дирекция на МВР в Благоевград и колегите им от ГД „Национална полиция“ на 2-ри януари в Банско.

Единият от закопчаните автокрадци е Петър Петров от Криводол, който през 2014 година заедно със съучастник от Враца задигна колата на тогавашния зам. главен прокурор Борислав Сарафов. Той е залавян и за други кражби на скъпи автомобили в различни райони на страната. Петров и аверите му са се специализирали в кражбите на„БМВ“-та, произведени след 2007 г., които се подкарват чрез чипове.

Освен него, в ареста е прибран и 51-годишният Александър Иванов от Криводол. Автоджамбазите били заловени в хода на полицейска операция в местността „Стражите“ до Банско след опит за кражба на лъскав джип „БМВ Х6“. Крадците успели да запалят двигателя и да потеглят, но се включило блокиращо устройство и двигателят на колата изгаснал. Те се опитали да го запалят повторно, но не успели и го изоставили, като се прехвърлили в техен автомобил, марка „Фиат”. След предприети незабавни действия от страна на полицията в Банско и техни колеги към областната дирекция мъжете са задържани по пътя за Симитли. При претърсване на автомобила в него са открити инструменти за отключване и запалване на коли. Същия ден са били задържани и други лица, сред които и други мъже Симитли.

Районна прокуратура - Разлог е повдигнала обвинения спрямо мъжете от Врачанско и за това, че в първите два дни от новата година противозаконно са отнели лек автомобил „Тойота Рав 4“, паркиран също в ски столицата ни. Проверява се и съпричастността им за кражбата на друг автомобил „Тойота”, който изчезнал в Банско в нощта на 30 срещу 31 декември.

В хода на разследването са претърсени адреси в Криводол, в софийското село Мировяне и в Симитли. Намерени и иззети били множество мобилни апарати, компютърни конфигурации и техника, използвана при извършването на кражбите. Открити са и вещи, заявени от пострадалите  и оставени от тях в откраднатите автомобили.

На двамата врачани е постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Снимка: Bulnews.bg