Пловдив е залят от анонимни брошури срещу безплатното саниране, сигнализираха читатели на TrafficNews.bg. Въпреки мащабната разяснителна кампания на правителството и градските власти, спекулациите продължават с пълна сила. Брошурите съдържат заплахи, които биха накарали всеки собственик на жилище да му настръхне косата. Авторите предупреждават, че влизайки в сдруженията, с които ще кандидатстват, хората губят собствеността си върху жилищата и след това при всяка неплатена сметка монополистите ще могат да им ги вземат.

"Безплатно е само сиренцето в капана. Един ден ще бъдат приети законодателни промени, които вие дори няма да усетите. Това ще бъде поредното грандиозно ограбване на българина", предупреждават авторите на листовките. 

Програмата има два важни ефекта - социален и икономически. Тя ще промени облика на сградите, а домакинствата ще намалят разходите си за отопление. От икономическа гледна точка инвестицията от 1 млрд. лв. в строителството в цялата страна е и възможност малките и средни фирми да участват и секторът да получи заетост, обяснява министър Лиляна Павлова.

Сдружението няма как да вземе нечие жилище, защото е създадено с ограничени пълномощия и ясни цели. Властите предупреждават, че ако някой събира пари за участие в националната програма за саниране, това е "голяма измама, защото нищо не се плаща от гражданите".

Общината ще бъде възложител и ще следи и строителството и гаранционния период. Трябва да паднат с повече от 30% сметките. Това ще го провери последващо енергийно обследване. Ако не установи, че падат, няма да се плати на изпълнител”, предупреди министър Делян Добрев. 

TrafficNews.bg