Двама от най-влиятелните бизнесмени у нас влязоха в конфликт заради спорен закон , чийто председател е шефът на "Лукойл България" Валентин Златев, обяви, че напуска  Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) с лидер Кирил Домусчиев.

Причината е несъгласието на сдружението на големите компании - търговци на горива, с отлагането на закона за бранша, което като предложение на правителството получи подкрепа от КРИБ.

Вчера кабинетът реши да предложи на парламента да отложи до юли влизането в сила на законопроекта, срещу който протестират дребните търговци. Ръководената от Домусчиев конфедерация е дала положително становище за отлагането без да информира или съгласува това със своя член - петролно-газовата асоциация, се казва в нейно писмо до медиите.

Тъй като уставът на КРИБ предвижда всеки от членовете да бъде информиран за дейността на организацията и на управителните и контролните ѝ органи, което не е направено, петролно-газовата асоциация обявява, че прекратява колективното си членство. 

Раздорите между национално представителните работодателски организации по казуса обхванаха и Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал. Камарата, оглавявана от Радосвет Радев, подкрепя закона, а асоциацията, водена от Васил Велев, го смята за противоконституционен и е съгласна с отлагането.

Привържениците на закона, внесен от Емил Димитров - Ревизоро от "Обединените патриоти", уверяват ,че целта е борба с контрабандата и сивия сектор. Според дребните предприемачи в сектора обаче новите финансови и административни изисквания към тях са прекомерни и ще ги доведат до фалит в полза на големите компании.

Снимка dnevnik.bg