Фестивалът на розата в Карлово, Казанлък и Павел Баня няма да се проведе тази година. Новината съобщиха кметовете на трите общини, които се обърнаха към съгражданите си с общо изявление. Новината бива оповестена няколко дни, след като розопроизводителите в страната обявиха, са изправени пред огромни трудности за осъществяне на безопасността на работниците, а изкупната цена е под критичния минимум. В писмо до медиите те съобщиха, че изобщо не виждат смисъл от провеждането на тазгодишната кампания. 

Няколко седмици след обявяване на извънредното положение на 13-и март от община Казанлък споделиха пред наш репортер, че няма нито една отказана заявка за най-големия празник в България. Новината бе приветствана и от туроператори, които обявиха, че ще се опитат да спасят поне летния сезон. 

Тази година кулминационните дати на празника в Розовата столица на България трябваше да са 5-и, 6-и 7-и юни. През последните години Казанлък посреща над 150 000 гости от цял свят по време на Фестивала на розата. Традиционно, най-многобройни са посетителите от Азия. Освен за организирани групи, тържествата в центъра на Розовата долина са истинска атракция за индивидуални посетители от България и чужбина. Най-посещавани са събитието "Розобер" и Карнавалното шествие. Карлово също отбеляза ръст на посетителите по време на розобера през изминалите години. 

Ето какво гласи обръщението на градоначалниците:

Повече от един век нашата Долина на розите е притегателен център за хора от цял свят, пристигащи от близо и далеч, за да се потопят в магията на розата. Участието в емблематичния за нашите три общини Празник на розата е чест за едни, за други е най-желано и красиво преживяване, а за местните хора - нашите съграждани, е упорит и всеотдаен труд по отглеждане и прибиране на реколтата от маслодайната роза, производството и реализацията на течното злато на света - българското розово масло.

Тази година, обединени повече от всякога в решението си, с огромно съжаление се налага да отменим Празниците на розата в Карлово, Казанлък и Павел баня, поради въведените в целия свят мерки и ограничения на придвижване , свързани с пандемията COVID-19.

Решението, което се изисква от нас - кметовете на трите общини, беше изключително трудно, но като отговорни хора и градоначалници сме длъжни да помислим най-напред за здравето и живота на жителите на красивата ни Долина.

Искаме ясно да подчертаем, че в основата на решението ни е грижата за здравето - както на участващите артисти и екипи, така и на туристите; на всички, заявили желание да бъдат част от празничната атмосфера и на всички, пожелали да са наши гости.

Разпространението на COVID-19 в света и наложените ограничения правят невъзможно организирането и провеждането на Празниците на розата, както ги планирахме.

За нас животът и здравето на всеки човек - наш съгражданин или турист, е на първо място!

Благодарим на всички, които целогодишно пряко или косвено работят така, че Празниците на розата в нашите общини да бъдат кулминацията в културния ни календар и прослава на българското! Благодарим и на представителите на средствата за масова информация, чрез които магията на розата достига до всички краища на света!

Пожелаваме успешна и спокойна кампания на розопроизводителите и розопреработвателите от Долината, които през май и юни тази година ще подкрепим безрезервно в тяхната основна мисия - да приберат розовия цвят и да произведат най-качественото розово масло в света.

Вярваме, че отново ще бъдем заедно в спокойните слънчеви дни през май и юни 2021 година. Тогава Празниците на розата в Карлово, Казанлък и Павел баня ще бъдат още по-желани и по-вълнуващи.

Бъдете здрави!

15.04.2020г.

     С уважение:
     Д-р Емил Кабаиванов - кмет на Община Карлово

     С уважение:
     Галина Стоянова - кмет на Община Казанлък

     С уважение:
     Иса Бесоолу - кмет на Община Павел баня