Язовир „Златоград“ вече прелива, но на този етап няма опасност за населението в околността. По-притеснителното в случая е активизиралото се свлачище в района на водоема над Златоград, което е напомнило за себе си тази сутрин, съобщи зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров. Вече е започнало контролируемо изпускане на язовир „Пловдивци“, като остават 1,5 м до преливането му.

„Изпускаме го, следим от близо обстановката. На язовир „Пловдивци“ има образувала се и ледена вишка, която заплашва да отиде към чашката на съоръжението, но при необходимост ще бъде разбита“, коментира Петров.

Има покачване на нивото на реките в областта, в следствие на сериозните валежи през последните 24 часа. Въведено е денонощно наблюдение. По-сериозно е положението на река Арда и на Елховска, заради изпускането на язовира над Рудозем, но засега няма притеснения.

Проходът „Превала“ е затворен за няколко часа, заради техниката, която се опитва да го разчисти и разшири пътните платна. Работи се усилено и по разчистването на пътищата за и от Пампорово, за да могат да паднат всички забрани, коментира още Адриан Петров.

През нощта се очакват нови сериозни количества валежи от дъжд и сняг.
 
Източник: dariknews.bg