По-малко слънце и повече облаци - такова време ни очаква в следващите дни.

В събота ще бъде приятно топло с променлива облачност. Вятърът от юг-югозапад ще се усили до умерен, на места в източните райони и временно силен.

Ще е топло с максимални температури в Източна България до 27 - 28 градуса, а в останалата част от страната - между 20 и 25 градуса.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен юг-югоизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 18-23 градуса. Температурата на морската вода ще е 14-15 градуса. Вълнението на морето ще бъде около два бала, след обяд ще се усили.

Над планините облачността ще се увеличи, повече над западните райони и Рило-Родопската област, където на отделни места ще превали. Ще духа умерен до силен юг-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 13 градуса, на 2000 метра - около 7 градуса.

Още от сутринта в неделя обаче времето ще се влоши и ще започнат превалявания, които в следобедните часове ще са на повече места и придружени от гръмотевици.

Причината - Средиземноморски циклон, заради който до вторник над страната ще е дъждовно и гръмотевично.

В нощта срещу понеделник и на Гергьовден нова порция гръмотевични бури и валежи ще развалят почивния ден. На места, особено в следобедните часове, валежите може да са интензивни, придружени от усилване на вятъра.

"В различни райони ще има и градушки. Като цяло около този ден времето ще бъде по-динамично с типично пролетни процеси: развитие на купесто-дъждовна облачност и превалявания. С това рязко понижение на температурите на 6-ти срещу 7-ми май, температурите в страната ще са доста по-ниски от обичайните за първата половина на месец май", прогнозира Анастасия Стойчева, синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

На празника средните максимални температури ще са между 10 и 15 градуса.

След 8-ми май температурите ще се понижат още, каза тя и уточни, че това захлаждане ще е краткосрочно.