Враг ли е Ахмед Доган  на турския президент Ердоган? В турски медии излезе информация, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган е враг на Ердоган, защото депутати на Движението симпатизирали на Фетуллах  Гюлен, за когото се твърди, че е организирал неуспешния опит за преврат в Турция. 

 „На 11 август в държавната агенция „Анадолу ажансъ”, изтичат две изречения, че Анкара гледа ДПС под лупа за връзките между организацията на Гюлен и ДПС. Второто изречение е, че антитурските общи действия на ФЕТО и ДПС са обект на анализ”, обясни Илхан Андай, главен редактор на „24 Родопи”. „Оттам нататък започват интерпретациите. Когато Анкара иска да каже нещо, публикува строго подредени изречения в Анадолската агенция, в очакване другите медии да подемат и да се постигне конкретна цел”, коментира журналистът. 

 По думите му на следващо място в агенцията се посочвало, че бившият шеф на военното разузнаване на България е посочил двама от ръководителите на партия ДОСТ за хора, свързани с Гюлен. Двамата са отрекли това пред агенцията. 

Там вече ги оправдават и следват атаките спрямо ДПС”, коментира журналистът. Анадолската агенция не посочва имена. Няколко дни по-късно в сайтове и вестници се появяват първите имена. 

Обвиняват един младежки лидер на ДПС, че в нощта на 15 срещу 16, когато вървяха драматичните събития, той е поствал във Facebook обидни неща спрямо Ердоган”, обясни Илхан Андай. „Това нещо не е откритие на тамошни медии, бъдете сигурни, че това идва от България”.

 По думите му се появява и име на депутат от ДПС, който е свързан с Гюлен. 

 „Оказа се, че го обвиняват, че синът му е завършил това училище в София, в квартал „Дружба”,което е на Гюлен”, обясни Андай. 

 В публикациите се появявало и име на депутат от друга партия, чиято дъщеря в момента учи в подобно училище, но в квартал „Люлин”. 

 „Смея да твърда, че почти целия политически елит в България е заразен от сектата на Гюлен”, заяви Андай.

 „Не мисля, че трябва да отделяме толкова внимание на подобен тип писания в турската преса. Очевидно е, че там не са посочени източници на информация, очевидно е, че става въпрос за класическо активно мероприятие. Определено има задкулисна цел”, заяви Димо Гяуров, бивш шеф на разузнаването. „В момента явно се дава сигнал, по отношение на ДПС. А може би и по отношение на други сили в България – да внимават във взаимоотношенията с ДПС. Това определено ще изиграе роля във вътрешно политически план. Определено един или друг субект на политическия терен ще се съобрази”.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg