Сигнал за замърсяване на водата в един от най-красивите плажове по Северното Черноморие разследват властите, предаде БТВ. Плажът се намира на десетина километра южно от Варна и се казва „Паша дере“.

Популярен е сред варненци заради кристално чистите си води. От два дни обаче, те придобиват странен жълтеникаво-кафяв цвят.

Плажуващите в района споделят, че са ходили до Камчия, за да намерят къде водата става чиста. Студентите по медицина Фабиан и Антон от Германия обичат да посещават мястото, за да наблюдават делфини. Цветът на водата днес ги шокира. Двамата нямаха обяснения за жълтия цвят на водата, докато други предполагаха за причината – спуканата тръба във Варненското езеро. От Института по океанология посочиха, че в района е установен същия планктонен вид, който предизвика цъфтежа в канала между морето и Варненското езеро. От Басейновата дирекция и екоинспекцията извършиха съвместна проверка.

Моментните тестове са показали, че водата е чиста. Взети са проби за лабораторни изследвания, а резултатите ще излязат до седмица.