За значително нарастване на ухапаните от кърлежи в цялата страна спрямо миналата година предупреждават медици. Очаква се още по-голяма вълна от пострадали, особено покрай Черешова задушница (15 юни), тъй като гробищните паркове са едни от местата с най-много кърлежи. Причината е, че там постоянно скитат бездомни кучета, които търсят храна.

Кръвосмучещите гадини са плъзнали и в парковете и междублоковите пространства в страната, а освен от псета, те са разнасяни и от котки, плъхове и гълъби. Въпреки че май традиционно е един от пиковите месеци за кърлежите, студеното време и валежите в началото на пролетта забавиха появата им.

Избуялата растителност, високите треви и храсти, както и влажното и топло време сега обаче създават идеални условия за тях. За първи усложнения на пациенти след ухапване от кърлеж в Хасковска област, съобщиха от местната здравна инспекция. По данни на РЗИ от марсилска треска се лекуват двама души.

“Броят на някои от заболяванията все още е нисък, но темпът на нарастване е висок”, обясни пред “24 часа” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Все още няма увеличение на заболелите от лаймска болест в сравнение с миналата година, допълни той. Това е една от основните зарази, която пренасят кърлежите.

Между 70-80 човека ежедневно носят кърлеж за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът му проф. Тодор Кантарджиев. Освен лаймска болест смучещите кръв паразити са основни преносители на други бактериални инфекции като ерлихиоза, анаплазмоза и марсилска (средиземноморска) треска.

Заразяват се обаче само между 1 и 3% от изследваните ухапани, успокояват медици. Статистика колко общо са станали до момента жертва на напастта от кърлежи обаче няма, тъй като не всеки носи ухапалия го паразит за изследване. Експертите съветват, че прегледът на тялото след всеки досег с трева или излет, е задължителен.

Обикновено кърлежите търсят тънка кожа по сгъвките на тялото, където попадат по-лесно. Ако кърлежът е стоял забит в кожата по-малко от 12 часа обаче, а според някои специалисти и 24 часа, вероятността да предаде инфекция е много малка. Затова изваждането му трябва да се случва веднага.

Ако ухапаният не е сигурен как да направи това, е най-добре да се обърне към медицинско лице. Във всички столични паркове и градини са извършени двукратни обработки срещу кърлежи. За пълна ефективност на препаратите е нужно поне 24 часа след пръскане да не вали, обясниха от Столичната община.