Включиха думи като „емоджи, влогър и блокчейн“ в речник на новите думи в българския език, изготвен от авторски колектив от БАН. 
"Речник на новите думи в българския език от първите две десетилетия на XXI век", дело на авторски колектив от Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при Българската академия на науките, вече излезе от печат, съобщиха от пресцентърът на БАН.

Изданието е третата част от серията лексикографски справочници, издавани от 2001 година насам, в които се документират най-новите попълнения в българската лексика. В него са представени както думи, навлезли от други езици в началото на новия век, като емоджи, влогър, блокчейн, така и неологизми, образувани на българска почва, като блогороман, е-идентичност, еврочакалня.

В речник са влючени са също семантично обновени думи, като облак, нови съставни названия и терминологични съчетания, като защитено училище, дигитално неравенство, кръгова икономика, молекулярна кухня, и нови фразеологизми - като перфектната буря.