Столична дирекция на вътрешните работи реши да стресне шофьорите като пусна видео с няколко тежки катастрофи под предупреждение да карат внимателно заради затруднената пътна обстановка след падналия сняг. Във фейсбук страницата на СДВР са публикувани няколко съвета как да предотвратим инциденти по време на обилните снеговалежи. Следва и клип с възпитателна цел, показващ няколко инцидента, предизвикани от невнимание и несъобразяване с пътната обстановка.

Ето и практическите съвети, които СДВР отправя към шофьорите при тежките зимни условия:

Желателно е да се подготвим адекватно за шофиране през предстоящата зимна обстановка, като е необходимо да обърнем внимание на няколко неща, свързани с автомобила:

- избор на подходящи гуми - От 15 ноември до 1 март е задължително да се използват гуми, предназначени за зимни условия, или гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm,

- проверка на електрическата инсталация и акумулатора предвид тежките условия през предстоящия зимен период,

- спирачна уредба, антифриз, осигуряване на нормална видимост (изправни чистачки, стъкломиеща течност), светлини, ключалки и уплътнения,

- желателно е да се разполага с вериги,

- трябва да се предвиди, че при зимни условия, спирачния път е по-дълъг

Напътствията завършват с призив "да бъдем внимателни, търпеливи и толерантни към всички участници в пътното движение.

По голямата част от коментиращите публикацията са съгласни, че инцидентите по това време на годината стават заради невнимание.

„То при дъжд в София всичко става паприкаш , а за сняг да не говорим ... голям процент не могат да карат , а знаят само как да се дава газ„ пише Карамански.

„Крайно време е българскят народ да разбере че с думите "кой ве аз ли глей ся кво стаа" нещата не вървят на добре. Подгответе автомобилите за зимни условия и бъдете толерантни на пътя. Пък дори и да е 20 градуса на вън„ смята Живко Коев.

„И ако повечето шофьори са с качествени зимни гуми с грайфер,също така спазват дистация и скорост.Няма проблеми ,но нали българинът е смел и безотговорен„, допълва Станислав Димитров.