Как да опазиш чисто нов велосипед, оставен на оживен булевард, от това да бъде откраднат? Сложно, обясниха от общината. Тепърва ще се мисли какъв е най-добрият начин да бъдат опазени велосипедите за споделено ползване, които ще бъдат поставени на различни места в града и които хората ще могат да наемат, за да се придвижват из Пловдив.

Една от идеите е на велопаркингите, чието изграждане също предстои, да се поставят видеокамери. Те ще следят за опити велосипедите да бъдат отнети със сила. Това ще е почти невъзможно, заради специалните конзоли, в които велосипедите ще бъдат поставяни. Колелетата ще могат да бъдат взимани с дебитна или кредитна карта, както и специална карта, издавана от Общината. Идеята е следната - искате да стигне от Гребната до Пловдивския университет. Наемате колело, взимайки го от конзола на велопаркинга на Гребната, стигате по велоалеите до ПУ и го оставяте в конзола там.

Търсят се и мерки, които да попречат на крадците да наемат колело, а след това то да изчезне безследно. Един вариант е поставянето на GPS устройства на всеки велосипед. Проблемът там е скъпата инсталация на устройството и това, че Общината ще трябва да плаща месечна такса за всяко едно от тях.

А една от целите е пътуването с велосипед под наем да е по-евтино от пътуването с градския транспорт в Пловдив. Дали това ще е така, ще разберем около началото на 2018 г. Това е възможният срок за пускането на новия вид алтернативен транспорт в града.

Вижте още по темата в следващото ВИДЕО:

Колко ще са велопаркингите в Пловдив - четете ТУК

TrafficNews.bg