Катастрофата на пътническия самолет в най-големия казахстански град Алмати може да е станала или поради грешка на пилота, или заради техническа неизправност. Това ще изясни специализираната експертиза, отбеляза вицепремиерът на Казахстан Роман Скляр, цитиран от руските медии.

"Самолетът два пъти при излизането докосва пистата. Това е или грешка на пилота, или техническа причина, пише News.bg. Това ще бъде установено от специализирана техническа експертиза с участието на Международния авиационен комитет", уточни Скляр.

По-рано от вътрешното министерство на Казахстан уточниха, че при катастрофата са загинали 12 души, а 49 са ранени. На мястото на инцидента са открити т. нар. "черни кутии" на летателния апарат, като те са иззети за разследване.

Тази сутрин самолет на казахстанската авиокомпания Bek Air при излитане загуби височина и проби бетонна ограда и след това се сблъска в строяща се двуетажна къща в жилищен район.

На борда на самолета са се намирали 95 пътници и петима членове на екипажа.

Министерството на вътрешните работи на Казахстан започна разследване на инцидента.

Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премиера на Република Казахстан Аскар Мамин по повод самолетната катастрофа, която взе жертви.

„Бих желал да изразя чрез Вас своята съпричастност към болката и страданието на близките на загиналите и да пожелая скорошно възстановяване на пострадалите в инцидента“, написа премиерът Борисов.

Външният министър Екатерина Захариева също изпрати съболезнователна телеграма до своя казахстански колега Мухтар Тлеуберди.

„Моля да предадете на семействата и близките на пострадалите моите най-искрени чувства на съпричастност и състрадание“, пише министър Захариева.

Няма пострадали българи при авиокатастрофата в Казахстан15 са загиналите при инцидента