Призиви за подкрепа на руски военнослужещи са абсолютно недопустими. Това е позицията на Министерство на външните работи във връзка с публикация в социалните мрежи на Руското посолство, в която се призовава за дарения за войниците.

„България напомня позицията си, че категорично осъждаме руската агресия срещу Украйна, която представлява грубо нарушение на международното право“, казват от МВнР.

„Призиви към граждани на държава членка на Европейския съюз за подкрепа на военнослужещи, участващи в тази незаконна руска агресия ,както и за нарушаване на европейските санкции, наложени на Руската федерация, са абсолютно недопустими“, допълват от ведомството.

Външно посочва още, че банкови преводи към посочените от Руското посолство сметки няма как да бъдат извършени, тъй като те са обект на ограничителни мерки на Европейския съюз.

Припомняме,  че руското посолство в България оповести във вторник началото на специална дарителска операция в подкрепа на руската армиякоято нахлу в Украйна. Във Фейсбук страницата на дипломатическата мисия е публикуван призив за изпращане на пари за "съдействие на военните, участващи в специалната операция за защита на Донецката и Луганската народни републики".

Руска благотворителна фондация е създала фонд "Защита", в който ще постъпват даренията, "за да окаже всестранна помощ и да осигури допълнителни мерки за социална подкрепа на военните и техните семейства".

Руското посолство твърди, че е имало "множество запитвания от граждани до Министерството на отбраната на Руската федерация".