Българите в чужбина да могат да гласуват по пощата с предварителна активна регистрация. Това е една от промените в Изборния кодекс, които ще бъдат предложени на Народното събрание, съобщи служебният министърна външните работи Светлан Стоев.

"Това не е нещо, което тепърва ше се измисля, трябва само политическа воля това предложение да се приеме", коментира министър Стоев.

Министерството на външните работи (МВнР) е направило обстоен анализ на последните избори в чужбина и ще го изпрати на ЦИК и Народното събрание.

130 хил души са се дописали в списъците в чужбина, затова трябва да се въведе активна регистрация за следващи избори, каза Иван Кондов - постоянен секретар на МВнР.

Увеличаването на секциите и отпадането на ограничението за секциите извън ЕС не са повишили избирателната активност, но са направили работата по-сложна, установили от министерството.

Кратките срокове за организация, които имат посолствата и консулствата да организират изборния ден са един от проблемите.

Трудностите ще растат с увеличаването на броя на секциите в предстоящите президентски избори, коментираха от министерството.