Black Friday хвърли в истерия шопинг маниаците в София, видя репортер на TrafficNews. Входовете на големите търговски обекти в града са блокирани от желаещи да пазаруват на ниски цените. Някъде паркингите се оказаха недостатъчни да поберат автомобилите и те бяха наредени край пътя. Дълги опашки се извиват и на касите в магазините за дрехи, които изкушават с примамливи предложения за зимния сезон и за наближаващите коледни и новогодишни празници.

Голяма част от пазаруващите не вярваха, че отстъпките по магазините са реални, но това не им попречи да напълнят багажниците на автомобилите си с пазарски чанти. Най-големите привърженици на шопинга следят цените по магазините от седмици и ще купуват само нещата, които са с реално намаление. 

Традицията на Черния петък прескочи у нас от САЩ, където часът на големите отстъпки идва след Деня на благодарността, който се възприема за начало на коледния пазар. 

Там магазините отварят много рано – около 5 сутринта, а някои най-големи търговски вериги – даже в полунощ. За първи път е използвано наименованието "Черен петък" във Филаделфия през 1961 г., за да опише тежката пътна обстановка и натоварения трафик в петъка непосредствено след Деня на благодарността. Някой работодатели в САЩ разпускат служителите си на този ден, издигайки го до статут на национален празник.