Град Припят, изоставен след тежката авария в Чернобил, има своя български двойник. Макар без радиация, квартал „Димум" в Белене поразително прилича на запустелия украински град. 

Годината е 1986-а. Плановете за строителство на АЕЦ „Белене” са в разгара си. Заедно с площадката за бъдещата „втора атомна" започва изграждането на жилищен комплекс за над 4000 енергетици.

„Имали сме надежда за нещо да стане примерно голям град, град с размерите на Козлодуй", казва местният жител Йосиф Бонов.

Квартал „Димум" е кръстен на стара римска крепост. Блоковете са вдигнати, прекарано е електричество. Жилищата са били почти готови за обитаване - с плочки в баните, дограми в помещенията и дори тапети, пише БТВ.

В началото на 90-те всичко е замразено. „Димум" днес е призрачен град, обрасъл с гъста растителност и под охрана. Също като Припят.

„В Припят е имало атомна централа, а тука няма нищо освен един обекти, които ги има почти в цялата държава. Който и малък град да погледнете, навсякъде има такива обекти", казва Милен Дулев, кмет на Белене.



Макар в „Димум" никога да не е имало радиация, местните хора са опасяват, че теренът е загубен, заради тоновете налят бетон. 

„Аз съм земеделец и ми е жал за тая земя, че остава така и едва ли някой ще се хване това нещо да го изчисти, защото тука има 100-200 декара, които остават необработваеми”, казва Йосиф Бонов.   

„Това са средства на цялата държава които са вложени в тези обекти и на всички ни е болно за тях и вярвам, че ще има развитие по един или друг начин”, споделя кметът на  Белене.

Идеите строителството на АЕЦ „Белене” да бъде възобновено преди 10 години, са довели частни инвеститори, които започнали два нови квартала. Към момента те също пустеят. Чака се изборът на стратегически инвеститор за "втора атомна", който трябва да приключи след една година.
„Надеждата, както казват всички хора, умира последна. Идеята като цяло е, че самата площадка трябва да има някакво развитие, защото средствата, които са инвестирани в нея са прекалено много, за да бъде похабена и занемарена”, казва кметът Дулев, който отбелязва, че управляващите говорят за строителството на АЕЦ „Белене” с „половин уста”.